Fakturist 2 za Windows XP/Vista/7/8  
preuzmite besplatnu demo verziju (2 MB)kupite licencu on-linekontaktirajte nas e-mailom
Fakturist 2 za Windows XP/Vista/7/8/10


Uputstva

Program Fakturist služi za vođenje i evidentiranje poslovanja trgovine na malo ili veliko, male tvrtke, obrta ili slobodnog zanimanja. Omogućuje jednostavan i brz unos podataka, fiskalizaciju računa, te automatiziranu izradu knjigovodstvenih dokumenata koji se koriste u svakodnevnom poslovanju. Program mogu koristiti obrtnici/tvrtke koji su u sustavu PDV-a i obrtnici/tvrtke izvan sustava PDV-a. Sadrži nekoliko knjiga, izvještaja i evidencija koje su potrebne za efikasno vođenje knjigovodstva. Knjige i dokumenti su u skladu s trenutno važećim zakonskim propisima.

Korisničko sučelje je vrlo intuitivno i jednostavno za korištenje tako da i korisnici koji nemaju iskustva u radu s računalom mogu vrlo brzo naučiti raditi s programom. Slijedi opis pojedinih komponenti programa i način njihovog korištenja. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili želite dodatna objašnjenja u vezi korištenja ovog programa, kontaktirajte nas e-mailom.


Što prvo učiniti nakon instalacije programa?
Upute za obveznike fiskalizacije
Upute za slanje e-računa

Osnove korištenja programa
Uporaba tipkovnice
Ulaz u program

Programske postavke
Promjena operatera
Export
Import proizvoda/usluga
Import kupaca
Backup baze podataka
Učitavanje baze podataka

Kupci
Dobavljači
Operateri
Načini plaćanja
Porezi

Proizvodi/usluge

Žiro-račun
Blagajna

Ulazni računi
Predračuni/ponude
Izlazni računi
Primke-kalkulacije
Otpremnice
Radni nalozi
Knjiga popisa
Zapisnici o promjeni cijena
Međuskladišnice
Otpisi robe
Servisi
Knjiga ulaznih računa
Knjiga izlaznih računa

Izvještaji
Ispis etiketa za trgovinu
Ispis cjenika

Kupnja i registracija programa
Izmjena naziva korisnika programa

Česta pitanja

 

Što prvo učiniti nakon instalacije programa?

Nakon instalacije programa na Vašem desktopu (radnoj površini) pojavit će se ikona (shortcut) "Fakturist 2". Program se pokreće dvostrukim klikom na ikonu "Fakturist 2". Program se inicijalno nalazi u probnom načinu rada (probna verzija, engl. shareware). U takvom načinu rada program koristi testnu bazu podataka, a vrijeme korištenja programa je ograničeno na 30 dana (evaluacijski period). Ako ste kupili licencu za korištenje programa, potrebno je registrirati program (kliknuti na Registracija i unijeti registracijski kod). Nakon registracije probna verzija postaje registrirana verzija (sva ograničenja nestaju i program se prebacuje sa testne na produkcijsku bazu podataka). Testna i produkcijska baza podataka su potpuno iste strukture, no fizički su odvojene, kako ne bi došlo do miješanja testnih i produkcijskih podataka.

Kako bi program radio u skladu sa zakonskim propisima i specifičnostima Vašeg poslovanja, bez obzira da li koristite probnu ili registriranu verziju, najprije morate podesiti programske postavke. U glavnom izborniku kliknite na Postavke. U prozoru "Programske postavke" nalaze se kartice: Osnovne postavke, Tvrtka, Logo, Početni brojevi, Postavke ispisa, Poruke/tekstovi i Napredne postavke. Željena kartica se otvara klikom na njen naziv (na vrhu prozora). Sve su postavke početno podešene u skladu sa poslovanjem većine korisnika.

Na kartici Osnovne postavke obavezno označite odgovarajuću poreznu obvezu Vaše tvrtke, uključite fiskalizaciju ako morate fiskalizirati račune, odredite slijednost brojeva računa i označite lokaciju certifikata za fiskalizaciju (p12/pfx datoteka ili Cetificate Store). Ako se certifikat nalazi u p12/pfx datoteci, odaberite datoteku klikom na gumb "..." i u polje "Lozinka" upišite lozinku koju ste sami kreirali prilikom preuzimanja certifikata. Ako se certifikat nalazi u Cetificate Storeu, tada u polje "Naziv certifikata" upišite naziv certifikata (npr. FISKAL 1).
Na kartici Tvrtka unesite Vaš OIB i podatke o poslovnom prostoru, te podatke koji će se ispisivati ispod naziva tvrtke/obrta u zaglavlju Vaših računa i ostalih dokumenata (OIB, adresu, telefon, e-mail, žiro-račun itd.).
Ukoliko imate logo možete ga unijeti klikom na gumb "Učitavanje loga" na kartici Logo. Logo mora biti u .gif, .jpg ili .bmp formatu. Za najbolju kvalitetu ispisa preporučamo gif format. Logo se ispisuje na A4 računima, otpremnicama i ponudama/predračunima.
Nakon što podesite sve programske postavke kliknite na "Prihvati".

Zatim kliknite na Šifrarnici --> Proizvodi i unesite sve proizvode koji Vam se trenutno nalaze u VP/MP skladištu. U prozoru za unos proizvoda, u polje "VP stanje", odnosno "MP stanje" upišite trenutno stanje proizvoda u VP/MP skladištu. Ako imate popis proizvoda u Excelu, tada za unos proizvoda možete koristiti opciju Import.

Ako Vam se u Fakturistu ne prikazuju hrvatska slova š,đ,č,ć,ž, napravite sljedeće: u Windowsima idite na Control Panel --> Clock, Language, and Region --> Region --> Administrative. Pod "Current language for non-Unicode programs" kliknite na "Change system locale", i odaberite Croatian. Nakon što odaberete "Croatian", restartajte Windowse.

Upute za obveznike fiskalizacije

Za ispravan rad programa u sustavu fiskalizacije potrebno je:

  • imati na računalu internetsku vezu (min. 1 Mb/s)
  • imati na računalu operativni sustav Windows 7/8/10 (fiskalizacija ne radi u Windowsima XP i Visti)
  • preuzeti produkcijski certifikat za fiskalizaciju (datoteku FISKAL_X.P12) na računalo prema Fininim uputama
  • smjestiti datoteku FISKAL_X.P12 u mapu u kojoj je instaliran Fakturist (C:\Program Files\Fakturist 2)
  • u glavnom izborniku programa Fakturist 2 kliknuti na Postavke --> Programske postavke, pod Porezna obveza odabrati poreznu obvezu Vaše tvrtke/obrta, pod Fiskalizacija odabrati "Produkcijska okolina", pod Slijednost brojeva računa odabrati pravilo slijednosti, pod Lokacija certifikata odabrati "P12 datoteka", kliknuti na gumb ... pored polja Produkcijski certifikat i odabrati datoteku FISKAL_X.P12, te u polje Lozinka upisati lozinku koju ste sami odredili prilikom preuzimanja certifikata sa Finine web-stranice. Na kartici "Tvrtka" upisati oznaku poslovnog prostora i oznaku naplatnog uređaja, te kliknuti na "ePorezna" i prijaviti poslovni prostor putem servisa ePorezna. Ako ne želite fiskalizirati račune naplaćene putem žiro-računa, potrebno je čekirati opciju Ne fiskaliziraj račune s načinom plaćanja "Transakcijski račun".

Program može raditi u testnoj i produkcijskoj okolini. U testnoj okolini fiskaliziraju se testni računi, a u produkcijskoj okolini stvarni računi. Neregistrirani program radi u testnoj okolini (koristi testnu bazu podataka, demo certifikat demo.p12 i podatke šalje na testni server Porezne uprave). Registrirani program radi u produkcijskoj okolini (koristi produkcijsku bazu podataka, certifikat FISKAL_X.p12 i podatke šalje na produkcijski server Porezne uprave). Ako želite isprobati fiskalizaciju u probnoj verziji programa (fiskaliziranje testnih računa), onda morate u Fini nabaviti besplatan demo certifikat za fiskalizaciju demo.p12.
S produkcijskim certifikatom nije moguće spajanje na testni server Porezne uprave. Na testni server se možete spojiti samo s demo certifikatom. Na produkcijski server se možete spojiti samo s produkcijskim certifikatom.

Prije nego započnete s radom u sustavu fiskalizacije, obavezno morate napisati interni akt koji se mora nalaziti u svakom poslovnom prostoru i koji predočujete za potrebe poreznog nadzora. U internom aktu moraju biti navedeni poslovni prostori i njihove oznake, naplatni uređaji (računala) i njihove oznake, operateri (prodavači) koji će izdavati račune i pravila slijednosti brojeva računa. Interni akt se ne ovjerava u Poreznoj upravi. Primjer internog akta možete vidjeti ovdje. Također, morate u NN kupiti uvezanu knjigu računa (paragon računi) i ovjeriti je u Poreznoj upravi. Računi iz uvezane knjige računa se izdaju kupcu u slučaju kvara uređaja.

Oznaka poslovnog prostora može sadržavati samo znamenke i slova (primjeri: POSL1, TRG3, WEB, 1, MP) i mora biti jedinstvena na razini OIB-a obveznika fiskalizacije.
Oznaka naplatnog uređaja mora biti jedinstvena na razini poslovnog prostora.
Prema zakonu o fiskalizaciji brojevi računa moraju biti u formatu X/PP/NU, gdje je X=broj računa, PP=oznaka poslovnog prostora, a NU=oznaka naplatnog uređaja (npr. 123/POSL1/1), pa preporučamo da oznaka poslovnog prostora bude što kraća.
Slijednost brojeva računa može biti na razini poslovnog prostora ili na razini naplatnog uređaja. Ako se u poslovnom prostoru POSL nalazi jedan naplatni uređaj s oznakom 1, ili više napl.uređaja spojenih na centralni napl.uređaj s oznakom 1, onda slijed računa mora biti 1/POSL/1, 2/POSL/1, 3/POSL/1... bez obzira na vrstu računa (npr. 1/POSL/1 može biti mp račun, 2/POSL/1 vp račun, 3/POSL/1 mp račun itd.). Ako se u poslovnom prostoru POSL nalazi više samostalnih naplatnih uređaja, tada slijednost brojeva računa mora biti na razini napl.uređaja, tj. svaki uređaj mora imati svoj brojač: prvi uređaj izdaje račune 1/POSL/1, 2/POSL/1, 3/POSL/1..., drugi uređaj izdaje račune 1/POSL/2, 2/POSL/2, 3/POSL/2... itd.
Ako u programu izdajete MP i VP račune, oni će imati zajednički brojač. Naime, program Fakturist je jedan "naplatni uređaj", a prema zakonu o fiskalizaciji računi koji se izdaju na jednom napl.uređaju moraju ići neprekinuto od 1 do n, tako da ne mogu postojati dva niza na jednom napl.uređaju. Ako imate dva samostalna naplatna uređaja, tada možete imati razdvojene mp i vp račune (mp račune možete izdavati na napl.uređaju 1, a vp račune na napl.uređaju 2). Ali ako mp i vp račune izdajete u istom poslovnom prostoru, na jednom računalu, onda ne možete imati zasebne brojače za mp i vp račune, već obje vrste računa moraju imati zajednički brojač.

Oznaka poslovnog prostora u kojem koristite program mora biti upisana u polje "Oznaka poslovnog prostora" u programskim postavkama, na kartici Tvrtka. Oznaka naplatnog uređaja, tj. računala na kojem je instaliran program mora biti upisana u polje "Oznaka naplatnog uređaja". Operateri i njihovi OIB-ovi moraju biti uneseni u šifrarnik (Šifrarnici --> Operateri). OIB operatera se šalje u poreznu upravu prilikom fiskalizacije računa, tako da obavezno upišite ispravne OIB-ove. Na računu se ne ispisuje OIB operatera, već samo oznaka operatera. Svaki operater mora imati jedinstvenu oznaku. Oznaka može biti ime operatera, nadimak, broj i sl.

Porezna uprava će kroz fiskalizaciju provjeravati radno vrijeme, pa je vrlo bitno da se svaki djelatnik prijavljuje sa svojom šifrom, a ne tuđom, kako ne bi nekom djelatniku bio zaračunat prekovremeni rad. Porezna će također vidjeti izdaju li se računi nakon završetka ili prije početka radnog vremena.

Podatke o poslovnom prostoru morate dostaviti u Poreznu upravu prije izdavanja prvog fiskalnog računa iz tog poslovnog prostora. Isto tako, podatke o poslovnom prostoru morate dostaviti prilikom promjene adrese, prilikom promjene radnog vremena, te prilikom zatvaranja poslovnog prostora (nakon zatvaranja poslovnog prostora ne smiju se više izdavati računi s oznakom tog poslovnog prostora). Podaci o poslovnom prostoru se dostavljaju u Poreznu upravu putem servisa ePorezna. Iznimno, obveznici fiskalizacije koji nisu korisnici ePorezne (oslobođeni su obveze temeljem zakonskih propisa), dužni su popuniti propisani obrazac za svaki poslovni prostor i predati ga u nadležnu ispostavu Porezne uprave. Za upute kliknite ovdje.

Ukoliko je u prog.postavkama fiskalizacija uključena, program automatski fiskalizira račune nakon unosa računa. Ako u tom trenutku ne radi internet ili je neki drugi problem zbog kojeg program ne može uspostaviti vezu sa Poreznom upravom, račun neće biti fiskaliziran (neće dobiti JIR iz PU). Takav račun morate fiskalizirati u roku od 48h!
Nefiskalizirani računi (oni koji nemaju JIR) su crveni u tablici "Izlazni računi" i čim internet proradi morate ih fiskalizirati (selektirati račun i kliknuti na "Fiskalizacija").
Ako nefiskalizirani račun ima zaštitni kod (ZKI), tada ga smijete izdati kupcu, ali ga morate fiskalizirati u roku od 48h.
Ako račun nema ni JIR, ni ZKI, tada ga ne smijete izdati kupcu! Ako kupac ne može čekati, tada morate postupiti kao u slučaju kvara računala (vidi sljedeći odlomak).

Ako se pokvari računalo, kvar se mora ukloniti u roku od 48 sati. Za to vrijeme računi se moraju izdavati iz uvezane knjige računa (paragon računi) koja mora biti ovjerena u Poreznoj upravi prije početka upotrebe. Kad se računalo popravi svi ti računi moraju se unijeti u program i fiskalizirati, a dobiveni JIR-ovi moraju se upisati na kopije računa izdanih iz uvezane knjige računa. Prilikom unosa takvih računa u program, obavezno u prozoru za unos računa u polje "Oznaka paragon računa" upišite oznaku izdanog paragon računa! Dopušteno je prvo riješiti zatečene kupce, a tek naknadno unijeti u program paragon račune. Bitno je samo da naknadni računi budu fiskalizirani u propisanom roku.

Ako je na vašem računalu instaliran antivirusni program, prilikom slanja podataka u Poreznu upravu može se dogoditi da vam antivirusni program izbaci pitanje "Da li dopuštate da program fiskalizacija.exe šalje podatke na internet?" (ili nešto slično). U tom slučaju kliknite na Allow/Dopusti/Yes. Obično se ispod takvog pitanja nalazi kvačica (checkbox) za davanje trajnog dopuštenja, pa ju svakako označite kako vas antivirusni program ne bi tražio dopuštenje pri svakom slanju podataka u Poreznu upravu.

Ukoliko Vam program javlja grešku prilikom fiskalizacije, a sigurni ste da ste u programskim postavkama sve podatke upisali ispravno, da je certifikat instaliran ispravno, te da je internet veza ispravna, tada je moguće da Vam u Windowsima nedostaju Finini root certifikati koji se inače automatski instaliraju u Windowse prilikom instalacije Fakturista (root certifikati su nužni za spajanje Vašeg računala na server Porezne uprave), pa ih ponovno instalirajte ručno: preuzmite datoteku FinaRootCA.cer na računalo, pokrenite ju (open), a zatim kliknite na Install Certificate --> Next --> Place all certificates in the following store --> Browse --> Trusted Root Certification Authorities --> OK --> Next --> Finish --> Yes. Zatim preuzmite datoteku FinaRDCCA2015.cer na računalo, pokrenite ju (open), a zatim kliknite na Install Certificate --> Next --> Place all certificates in the following store --> Browse --> Trusted Root Certification Authorities --> OK --> Next --> Finish --> Yes.
Ako Vam program i dalje javlja grešku prilikom fiskalizacije, moguće je da na firewallu nije otvoren port 8449. Zovite tehničku podršku vašeg davatelja internetskih usluga (T-Com, VIP...) da vam otvore taj port, jer ako vi niste mijenjali postavke na rooteru i firewallu, onda je njihova krivnja što je taj port zatvoren!
Ako imate Windows 7 i prilikom fiskalizacije Vam program javlja grešku "Application failed to initialize properly" ili "Framework error", instalirajte .NET Framework 4.5.

VAŽNO! Fakturist 2 nema mogućnost obračuna i evidencije poreza na potrošnju i povratne naknade. Budući da se prilikom fiskalizacije računa u poreznu upravu šalju ukupni iznos poreza na potrošnju i ukupni iznos povratne naknade (ukoliko postoje), Fakturist 2 NE MOGU KORISTITI ugostitelji koji prodaju pića u ugostiteljskim objektima (porez za potrošnju plaća se na potrošnju alkoholnih pića, prirodnih vina, specijalnih vina, piva i bezalkoholnih pića u ugostiteljskim objektima), kao ni trgovci koji prodaju pića koja u cijeni sadrže povratnu naknadu za pića i napitke.

Upute za slanje e-računa

Budući da se e-računi moraju slati preko ovlaštenog informacijskog posrednika za razmjenu e-računa, program Fakturist je povezan s posrednicima ePoslovanje.hr i Moj eRačun. Kako biste u Fakturistu mogli slati e-račune, najprije se morate registrirati kod posrednika na www.eposlovanje.hr ili www.moj-eracun.hr. Kad od posrednika dobijete korisnički ID i lozinku, ili API key, u Fakturistu kliknite na Postavke --> Postavke e-računa, i unesite ih u odgovarajuća polja. Unesite sve podatke na karticama "Postavke e-računa" i "Tvrtka". Za slanje e-računa, u prozoru "Izlazni računi" odaberite račun, snimite ga u PDF format (klikom na gumb "Snimi račun u PDF format"), a zatim kliknite na Pošalji e-račun (unutar plavog okvira "Kupac"). Otvorit će se prozor "Slanje e-računa" u kojem trebate kliknuti na gumb "...", odabrati PDF datoteku, i kliknuti "Pošalji". Fakturist šalje e-račun na server posrednika, gdje se e-račun digitalno potpisuje, certificira i sprema u njihovu bazu, a zatim posrednik šalje primatelju e-računa email obavijest s linkom za preuzimanje e-računa. Statuse poslanih e-računa u Fakturistu možete vidjeti klikom na Dokumenti --> E-računi u gornjem izborniku.

Osnove korištenja programa

Ako želite otvoriti neki prozor u programu, to možete učiniti klikom miša na odgovarajuću opciju u glavnom izborniku ili pomoću tipke-prečice (shortcut key). Tipka-prečica omogućava brzi pristup pojedinom prozoru bez upotrebe miša. Npr. u podizborniku Dokumenti pored opcije Izlazni računi piše Ctrl+I. To znači da prozor Izlazni računi možete otvoriti pritiskom na tipke Ctrl i I na tipkovnici (najprije pritisnete tipku Ctrl, držite ju pritisnutu i onda pritisnete tipku I, i pustite obje tipke). To je vrlo korisno kada brzo morate prelaziti iz prozora u prozor. Npr. ako se nalazite u prozoru Izlazni računi i želite prijeći na prozor Predračuni, samo pritisnite Ctrl+P na tipkovnici i prozor Izlazni računi će se automatski zatvoriti, a prozor Predračuni otvoriti.

U prozorima u kojima se nalazi tablica, možete klikom miša ili tipkovnicom selektirati željeni redak u tablici (selektirani redak obojen je u plavo), te izvršiti određenu radnju nad njim (izmjena, brisanje, ispis i sl.). Radnja se vrši:
- klikom miša na neki gumb unutar prozora (npr. na gumb Ispis),
- ili pritiskom na tipku tipkovnice (vidi: uporaba tipkovnice)
- ili klikom na desni gumb miša i odabirom opcije u kontekstualnom izborniku (pop-up menu) (to je mali izbornik koji se pojavljuje kada pritisnete desnim gumbom miša na neki redak u tablici).

Ukoliko unutar nekog prozora ne možete pronaći željenu komandu (gumb), kliknite desnim gumbom miša na tablicu i otvorit će se kontekstualni izbornik u kojem se nalaze sve preostale komande.

U većini tablica zapise možete sortirati klikom na zaglavlje nekog stupca. Npr. ako želite u tablici računa sortirati račune po datumu, kliknite na zaglavlje stupca "Datum".

Unos/izmjena zapisa u pojedinoj tablici programski je izveden na jedan od 2 načina (ovisno o vrsti i kompleksnosti tablice):
1) izravno upisivanje podataka u tablicu,
2) upisivanje pomoću forme (obrasca).

Primjer za izravno upisivanje podataka u tablicu: Npr. u tablici "Stavke računa" možete dvostruko kliknuti na neku ćeliju i upisati željenu vrijednost. Tipkom TAB (nalazi se slijeva tipki Q) prelazite na sljedeće polje u retku, sa ENTER prihvaćate izmjene, sa ESC poništavate izmjene (odustajete od izmjene).

Primjer za upisivanje pomoću forme: Forma (obrazac) je prozor unutar kojeg je potrebno unositi podatke u polja. Unos/izmjenu zapisa pomoću forme prikazat ćemo na primjeru unosa kupca u tablici kupaca (prozor "Kupci"). Nakon što kliknete na "Unos novog kupca" otvorit će se prozor "Unos novog kupca" u kojem se nalaze polja Naziv kupca, Adresa, Telefon itd. Kursor se početno pozicionira na prvo polje. Upišite podatak, zatim pritisnite ENTER ili TAB čime prelazite na sljedeće polje. Upišite podatak i tako redom. Kada ste završili sa upisivanjem kliknite na gumb "Prihvati" ili pritisnite Ctrl+ENTER na tipkovnici. U formama se osim polja za unos mogu nalaziti i drugi oblici unosa podataka, kao npr. padajuća lista, kvačica (check-box), točkice (radio button) itd. Neke forme imaju više kartica (npr. forma "Unos novog računa" ima kartice Zaglavlje računa i Stavke računa). Početno se otvara prva kartica. Na željenu karticu se dolazi klikom na njen naziv.
U formama program onemogućava neispravan unos podataka ili izostavljanje unosa obveznih podataka. Ako ne unesete obvezni podatak, i pritisnete "Prihvati", program neće dozvoliti prihvaćanje nego će vas vratiti na polje čiji je unos obvezan.

Pretraživanje i filtriranje tablice vrši se odabirom opcije Pretraživanje ili Napredna pretraga, nakon čega se otvara prozor u kojem se nalaze polja u koja možete unijeti vrijednosti po kojima će se vršiti pretraživanje / filtriranje podataka. Polja koja ostavite prazna neće utjecati na rezultat pretraživanja.
U prozoru Pretraživanje pored svakog numeričkog polja po kojem se može vršiti pretraga, nalazi se mali gumb koji je početno prazan. Klikom na taj gumb na njemu se pojavljuje znak = (jednako), sljedećim klikom pojavljuje se znak >= (veće ili jednako) , zatim <= (manje ili jednako) i na kraju <> (različito). Klikanjem na taj gumb mogu se podesiti ograničenja u pretraživanju. Način upotrebe tog gumba ilustriran je primjerom koji slijedi.
Primjer pretraživanja: Nalazite se u prozoru Izlazni računi. Pretpostavimo da tražite sve račune napravljene dana 22.2.2018. čiji je ukupni iznos manji ili jednak 1000 kn. Kliknite na Pretraživanje. Otvara se prozor sa poljima: "Broj računa", "Datum", "Dospijeće", "Broj kupca", "Obračunao(la)", "Uk.iznos" itd. Upišite u polje "Datum": 22.2.2018, a u polje "Uk.iznos": 1000. Klikajte na gumb pored polja "Uk.iznos" dok se ne pojavi znak <= (manje ili jednako), jer tražimo račune čiji je uk.iznos manji ili jednak od 1000 kn. Kliknite Prihvati i tablica će sadržavati samo tražene račune.
Ako nakon pretraživanja želite resetirati tablicu, odnosno poništiti filter (ponovno izlistati sve zapise) kliknite na gumb "Reset" (ako postoji pored liste) ili kliknite na "Pretraživanje" i zatim "Reset".

Brzo pretraživanje proizvoda/usluga u prozorima za unos računa, predračuna i otpremnica može se vršiti unosom naziva ili dijela naziva proizvoda/usluge u polje ispod tablice proizvoda/usluga.

 

Uporaba tipkovnice

F2 - otvaranje prozora "Programske postavke"
Ctrl+I
- otvaranje prozora "Izlazni računi"
Ctrl+U - otvaranje prozora "Ulazni računi"
Ctrl+P - otvaranje prozora "Predračuni/ponude"
Ctrl+R - otvaranje prozora "Radni nalozi"
Ctrl+L - otvaranje prozora "Primke-kalkulacije"
Ctrl+O - otvaranje prozora "Otpremnice"
Ctrl+M - otvaranje prozora "Međuskladišnice"
Ctrl+T - otvaranje prozora "Otpisi robe"
Ctrl+Z - otvaranje prozora "Zapisnici o promjeni cijena"
Ctrl+K - otvaranje prozora "Kupci"
Ctrl+A - otvaranje prozora "Proizvodi/usluge"
Ctrl+D - otvaranje prozora "Dobavljači"
Ctrl+S - otvaranje prozora "Servisi"
Ctrl+Ž - otvaranje prozora "Žiro-račun"
Ctrl+B - otvaranje prozora "Blagajna"
Alt+P - otvaranje prozora "Knjiga popisa"
Alt+I - otvaranje prozora "Ispis izlaznih računa (datum od... do...)"
Alt+O - otvaranje prozora "Ispis otpremnica (datum od... do...)"
Alt+K - otvaranje prozora "Ispis MP kalkulacija (datum od... do...)"

U tablicama:
Insert - Unos novog zapisa
Enter - Izmjena selektiranog zapisa
Delete - Brisanje selektiranog zapisa
Strelice gore/dolje - pomak na listi zapisa za jedan redak
PageUp - pomak za jednu stranicu prema gore
PageDown - pomak za jednu stranicu prema dolje
Home - pomak na prvi zapis u listi
End - pomak na zadnji zapis u listi
? - pretraživanje

Ctrl+TAB - prijelaz na sljedeću karticu u prozorima koji imaju više kartica

U prozoru "Izlazni računi":
Insert - unos novog maloprodajnog računa
- (minus na NumberPadu) - unos novog maloprodajnog računa
Ctrl+Insert - unos novog veleprodajnog računa
+ (plus na NumberPadu)
- unos novog veleprodajnog računa
Ctrl+Delete
- storniranje računa
F3 - ispis računa na POS
F4 - ispis računa u A4 formatu
F5
- ispis računa-otpremnice
F6 - ispis otpremnice
F7 - ispis računa od...do...
F8 - snimanje računa u PDF formatu
F9 - snimanje računa-otpremnice u PDF formatu
F10 - snimanje otpremnice u PDF formatu

U prozoru "Ulazni računi":

Insert - unos novog ulaznog računa
Ctrl+Delete - storniranje računa
F3 - ispis primke-kalkulacije
F4 - ispis primke
F5
- ispis kalkulacije
F6 - ispis etiketa za trgovinu

U prozoru "Otpremnice":

Insert - unos nove otpremnice
Ctrl+Delete - storniranje otpremnice
F3 - ispis otpremnice
F4 - ispis otpremnice (datum od...do...)
F5
- snimanje otpremnice u PDF formatu
F6 - izrada VP računa na osnovu selektirane otpremnice

U prozoru "Predračuni/ponude":

Insert - unos novog predračuna/ponude
F3 - ispis predračuna
F4 - ispis ponude
F5
- snimanje predračuna u PDF formatu
F6 - snimanje ponude u PDF formatu
F7
- izrada VP računa na osnovu selektiranog predračuna/ponude

U prozoru za unos/izmjenu izlaznog računa:

ENTER - unos selektiranog prozvoda/usluge u stavku
* (zvjezdica na NumberPadu)
- izmjena podataka u stavci
- (tipka minus) - izmjena načina plaćanja
+ (tipka plus)
- otvaranje kalkulatora

U prozoru za unos/izmjenu ulaznog računa:
ENTER - unos selektiranog prozvoda/usluge u stavku
* (zvjezdica na NumberPadu)
- izmjena podataka u stavci

U prozoru za unos/izmjenu predračuna:
ENTER - unos selektiranog prozvoda/usluge u stavku
* (zvjezdica na NumberPadu)
- izmjena podataka u stavci

U formama:
ENTER - prihvat upisane vrijednosti i prijelaz na sljedeće polje
TAB - prihvat upisane vrijednosti i prijelaz na sljedeće polje
SHIFT+TAB - prihvat upisane vrijednosti i prijelaz na prethodno polje
SHIFT+ENTER - prijelaz u novi redak u poljima sa više redaka
CTRL+ENTER - prihvati sva polja (isto što i gumb "Prihvati")


Pitanje:
Gdje je tipka TAB na tipkovnici?
Odgovor: Slijeva tipki Q.

Pitanje: Nalazim se u prozoru sa tablicom, međutim pritiskom na bilo koju tipku na tipkovnici ništa se ne događa?
Odgovor: Najprije selektirajte tablicu (kliknite bilo gdje na tablicu) i zatim pritisnite željenu tipku. Pri svakom otvaranju prozora, tablica je inicijalno selektirana.

 

Ulaz u program

Pri ulasku u program računalo će zatražiti unos lozinke operatera. Lozinka nije osjetljiva na velika i mala slova (svejedno je upišete li npr. "abc" ili "ABC"). Ako u šifrarniku (Šifrarnici --> Operateri) nema unesenih operatera, program ne traži unos lozinke na ulazu.
Program pri unosu novog računa / predračuna / otpremnice automatski upisuje u polje "Oznaka operatera" ili "Izdao(la)" ili "Obračunao(la)" oznaku ili ime operatera koji trenutno koristi program.


Programske postavke

U prozoru "Programske postavke" nalaze se kartice: Osnovne postavke, Tvrtka, Logo, Početni brojevi, Postavke ispisa, Poruke/tekstovi i Napredne postavke. Željena kartica se otvara klikom na njen naziv (na vrhu prozora).
Ukoliko su Vam potrebna dodatna objašnjenja za bilo koju postavku, slobodno nas kontaktirajte.
Promjena operatera

Klikom na Postavke --> Promjena operatera ili na ime trenutnog operatera u gornjem izborniku, otvara se prozor u kojem je potrebno odabrati operatera i upisati lozinku operatera koji preuzima rad s programom. Nakon upisa kliknite na "Prihvati" ili "Odustani".Export podataka

Moguće je exportirati kupce, proizvode/usluge, izlazne račune, predračune/ponude i cjenik. Podaci se exportiraju u txt datoteku. Ako želite exportirati npr. proizvode/usluge kliknite na Export --> Proizvodi/usluge i zatim odaberite odredišni direktorij i naziv txt datoteke (npr. proizvodi.txt). Exportiranu txt datoteku možete otvoriti u Excelu tako da kliknete na datoteku desnim gumbom miša i zatim kliknete na Open with --> Microsoft Excel.
Cjenik se može exportirati u txt ili html formatu (web stranica). Html datoteku možete otvoriti u bilo kojem web pregledniku poput Chromea, Firefoxa, Opere i sl. Naravno, html datoteku možete uploadati na svoj server ili poslati klijentima emailom.


Import proizvoda/usluga

Ukoliko već imate listu ili cjenik proizvoda/usluga u Excelu ili nekom drugom formatu, tada možete izbjeći ručno upisivanje vaših proizvoda/usluga u program, upotrebom opcije Import proizvoda/usluga....

Primjer Excel tablice za import proizvoda/usluga u program možete vidjeti ovdje.

Stupci u tablici moraju biti poredani točno istim redom kao u primjeru. Znači, "Šifra" mora biti prvi stupac, "Naziv" drugi stupac itd. Obavezno se moraju popuniti stupci "Šifra" i "Naziv". Podaci u ostalim stupcima nisu obavezni, možete ih ostaviti nepopunjene, ali stupci moraju ostati, ne smijete ih izbrisati. "Šifra" mora biti broj između 1 i 999999 (bez točke, zareza i sl.) i svaki proizvod mora imati jedinstvenu šifru. U stupcima "VPC dobavljača", "Porez% dobavljača", "Rabat% dobavljača", "Zavisni trošak", "VPC", "Porez%", "MPC", "Stand.količina", "Stanje u VP skladištu", "Stanje u MP skladištu" i "Popust%" decimalni separator mora biti zarez, a ne točka. Još je važno napomenuti da ako upišete VPC, onda MPC ne morate. I obratno. Program će automatski izračunati MPC na osnovu VPC i poreza, odnosno VPC na osnovu MPC i poreza. U priloženom primjeru upisane su veleprodajne cijene, a maloprodajne nisu, pa će ih program automatski izračunati prilikom importa.

Vašu Excel tablicu sa proizvodima/uslugama uredite tako da izgleda kao priloženi primjer, a zatim napravite sljedeće:
U glavnom izborniku Excela kliknite na File --> Save As... , pod "Save As Type" odaberite "Text (Tab delimited)", a pod "File name" upišite "nesto.txt" i onda kliknite na "Save" i "OK". Zatim u "Fakturistu" u glavnom izborniku kliknite na Postavke --> Import --> Proizvodi/usluge... Odaberite datoteku nesto.txt i kliknite na "Open". Nakon što vas program obavijesti o uspješnom završetku importa, pogledajte pod Šifrarnik --> Proizvodi/usluge da li su se proizvodi uspješno importirali u program.

Prije nego započnete sa importom zatvorite sve prozore unutar programa.

Nakon importa proizvoda/usluga program ne upisuje automatski ništa u knjigu popisa, u zapisnik o promjeni cijena ili bilo koju drugu knjigu. O tome morate sami voditi računa, i upisati što je potrebno.
Import kupaca

Ukoliko već imate listu kupaca u Excelu ili nekom drugom formatu, tada možete izbjeći ručno upisivanje vaših kupaca u program, upotrebom opcije Import kupaca... (Napomena: ako vaši kupci nisu u Excelu, tada ih kopirajte u Excel).

Primjer Excel tablice za import kupaca u program možete vidjeti ovdje.

Stupci u vašoj tablici moraju biti poredani točno istim redom kao u primjeru. Znači, "Šifra" mora biti prvi stupac, "Naziv" drugi stupac itd. Obavezno se moraju popuniti stupci "Šifra" i "Naziv". Podaci u ostalim stupcima nisu obavezni, možete ih ostaviti nepopunjene, ali stupci moraju ostati, ne smijete ih izbrisati. "Šifra" mora biti broj između 1 i 99999 i svaki kupac mora imati jedinstvenu šifru.

Vašu Excel tablicu sa kupcima uredite tako da izgleda kao priloženi primjer, a zatim napravite sljedeće:
U glavnom izborniku Excela kliknite na File --> Save As... , pod "Save As Type" odaberite "Text (Tab delimited)", a pod "File name" upišite "nesto.txt" i onda kliknite na "Save" i "OK". Zatim u "Fakturistu" u glavnom izborniku kliknite na Postavke --> Import --> Kupci... Odaberite datoteku nesto.txt i kliknite na "Open". Nakon što vas program obavijesti o uspješnom završetku importa, pogledajte pod Šifrarnik --> Kupci da li su se kupci uspješno importirali u program.

NAPOMENA:
Ako je šifra kupca kojeg importirate identična šifri postojećeg kupca u bazi podataka "Fakturista", program će upisati importirane podatke umjesto postojećih podataka u bazi.

Prije nego započnete sa importom zatvorite sve prozore unutar programa.
Backup baze podataka

Baza podataka programa "Fakturist 2" (datoteka baza.tps) nalazi se u direktoriju u kojem je instaliran program i ona se automatski ažurira pri svakom unosu, izmjeni ili brisanju podataka tijekom rada u programu. Kada izlazite iz programa ne morate kliknuti na opciju "Backup baze podataka", jer svi se podaci automatski snimaju u bazu tijekom rada u programu, i pri sljedećem ulazu u program podaci iz baze se automatski učitavaju u program, pa najjednostavnije rečeno "nastavljate tamo gdje ste stali".
Dakle, opcija "Backup baze podataka" služi za pravljenje kopije baze podataka (backup) na neki medij, najčešće na drugi hard disk, na prijenosni disk ili na USB memoriju, kako biste imali sačuvane sve podatke u slučaju kvara na računalu ili nehotičnog brisanja datoteka.
Preporučamo da napravite kopiju baze podataka jedanput tjedno:
U glavnom izborniku kliknite na Postavke --> Backup baze podataka i zatim kliknite na gumb "..." i odaberite željeni drive/direktorij.

U slučaju kvara, nakon što otklonite kvar ili postavite novo računalo, instalirajte program na računalo, i zatim pripremite medij na kojem je snimljena kopija baze podataka i kliknite na Postavke --> Restore baze podataka.


Učitavanje baze podataka

U glavnom izborniku kliknite na Postavke --> Restore baze podataka, zatim kliknite na gumb "..." i odaberite direktorij u kojem se nalazi backup, i zatim kliknite na Prihvati.Kupci

Unos novog kupca
Kliknite na gumb "Unos" ili pritisnite tipku "Insert" na tipkovnici.
Otvara se prozor "Unos novog kupca" u kojem su obvezna polja za unos "Naziv kupca" i "Adresa".

Izmjena podataka o kupcu
U prozoru "Kupci" odaberite u tablici kupca čije podatke želite mijenjati. Kliknite na gumb "Izmjena" ili dvostruko kliknite na željenog kupca, ili pritisnite tipku "Enter" na tipkovnici.
Otvara se prozor "Izmjena podataka o kupcu" gdje možete mijenjati podatke.

Brisanje kupca
Odaberite kupca kojeg želite izbrisati. Kliknite na gumb "Brisanje" ili pritisnite tipku "Delete" na tipkovnici. Program ne dozvoljava brisanje kupca koji je vezan za neki račun, predračun ili otpremnicu.
Operateri / Načini plaćanja / Porezi / Dobavljači / Valute

Ovdje se nalazi šifrarnik operatera, načina plaćanja, poreza, dobavljača i valuta. Unos, izmjena i brisanje podataka su vrlo jednostavni, pa smatramo da nisu potrebna dodatna objašnjenja. Ukoliko Vam nešto nije jasno ili trebate pomoć, slobodno nas kontaktirajte.


Proizvodi / usluge

Ovdje se nalazi šifrarnik proizvoda, usluga, ulaznih troškova i zavisnih troškova.

Proizvodi
su proizvodi/artikli koje nabavljate od dobavljača u svrhu daljnje prodaje, ili vaši vlastiti proizvodi za prodaju.

Usluge su vaše usluge koje isporučujete kupcima.

Ulazni troškovi su proizvodi koje kupujete od dobavljača za potrebe poslovanja (potrošni materijal, alat, uredska oprema, računala i sl.), usluge koje pružaju vaši dobavljači i ostali davatelji usluga (servis opreme, održavanje računala, dostava i sl.), i ostali troškovi poslovanja (tel.račun, el.energija, prijevoz i sl.). Budući da ulazni troškovi nisu proizvodi za prodaju, program ih ne stavlja u primku-kalkulaciju (ne zaprima ih na skladište). Primka-kalkulacija se automatski izrađuje nakon unosa ulaznog računa i u nju ulaze samo proizvodi koji su za prodaju.

Zavisni troškovi su dobavljačeve usluge transporta, dostave i sl. koje želite uračunati u nabavnu cijenu jednog ili više proizvoda koje ćete prodavati. Zavisni trošak ne ulazi u kalkulaciju kao stavka, već se ravnomjerno raspodjeljuje po proizvodima unutar kalkulacije (u stupac "Zavisni trošak"). Program to sve radi automatski nakon unosa ulaznog računa.

Unos proizvoda/usluge
Kliknite na "Unos" ili pritisnite tipku "Insert" na tipkovnici.
Otvara se prozor "Unos novog proizvoda/usluge".
Neka polja u prozoru se automatski izračunavaju na osnovu vrijednosti drugih polja. Npr. ako upišete VPC proizvoda, MPC će se izračunati automatski.
Na kartici Serijski brojevi možete unijeti serijske brojeve proizvoda. Prilikom unosa proizvoda u stavku izlaznog računa, ukoliko proizvod ima serijske brojeve, pojavit će se prozorčić sa popisom serijskih brojeva gdje morate izabrati serijski broj. Pri ispisu računa serijski brojevi se automatski ispisuju u stavkama.
Na kartici Ostali podaci možete upisati podatke koji se ispisuju ispod cijene i naziva artikla prilikom ispisa etikete za trgovinu. Ispis se vrši klikom na Ispis etikete na ovoj kartici ili na Ispis cijena za trgovinu u gl.meniju. Polja na ovoj kartici se automatski popunjavaju prilikom unosa ulaznog računa i automatske izrade kalkulacije i zapisnika.

Proizvodi/usluge se mogu unositi u bazu i kad se nalazite u prozoru "Unos novog ulaznog računa" (na kartici "Stavke računa") tako da kliknete na "Unos novog proizvoda" ili na "Unos novog ulaznog troška" ili na "Unos novog zavisnog troška" pored liste proizvoda/usluga dobavljača.

Izmjena podataka o proizvodu/usluzi
Ako se nalazite na kartici Tablični prikaz:
U tablici proizvoda/usluga odaberite proizvod/uslugu čije podatke želite mijenjati. Kliknite na gumb "Izmjena" ili pritisnite tipku "Enter" na tipkovnici, ili dvostruko kliknite na željeni proizvod.
Ako se nalazite na kartici Stablasti prikaz po kategorijama:
Otvorite kategoriju u kojoj se nalazi željeni proizvod/usluga (kliknite na mali "plus" ispred naziva kategorije) i selektirajte proizvod/uslugu. Kliknite na gumb "Izmjena" ili dvostruko kliknite na željeni proizvod.
NAPOMENA: Izmjenom prodajne cijene prozvoda, ako je stanje proizvoda u MP skladištu > 0, automatski će se kreirati zapisnik o promjeni cijene i novi zapis u knjizi popisa.
Ručno povećavanje/smanjivanje stanja ne utječe na ostale podatke u bazi.

Brisanje proizvoda/usluge
Ako se nalazite na kartici Tablični prikaz:
U listi proizvoda/usluga odaberite proizvod/uslugu koji želite izbrisati. Kliknite na gumb "Brisanje" ili pritisnite tipku "Delete" na tipkovnici.
Ako se nalazite na kartici Stablasti prikaz po kategorijama:
Otvorite kategoriju u kojoj se nalazi proizvod/usluga koji želite izbrisati (kliknite na mali "plus" ispred naziva kategorije) i selektirajte proizvod/uslugu. Kliknite na gumb "Brisanje".
NAPOMENA: Ako je stanje proizvoda veće od 0, brisanje proizvoda smatra se otpisom proizvoda, pa se automatski izrađuje dokument "Otpis robe".
Ako proizvod/usluga kojeg brišete postoji u stavki nekog dokumenta (predračuna, računa, otpremnice, kalkulacije...), on se neće izbrisati iz baze podataka, nego će biti "sakriven", tj. neće se više prikazivati u listi proizvoda. Ako proizvoda/usluge kojeg brišete nema ni u jednoj stavki nekog dokumenta, tada će se proizvod potpuno izbrisati iz baze podataka.

Pretraživanje proizvoda/usluga
Kliknite na gumb "Pretraživanje". Za detaljnije upute vidi: Osnove korištenja programa.

Unos nove kategorije
Kliknite na karticu Stablasti prikaz po kategorijama. Selektirajte korijen stabla (korijen se zove "Kategorije proizvoda/usluga") i kliknite na gumb "Unos".
Napomena: Nova kategorija također se može unijeti prilikom unosa novog proizvoda, tako da se u prozoru "Unos novog proizvoda" pored padajuće liste "Kategorija" klikne na gumbić "...".

Izmjena naziva kategorije
Kliknite na karticu Stablasti prikaz po kategorijama. Selektirajte kategoriju čiji naziv želite izmijeniti i kliknite na gumb "Izmjena".

Brisanje kategorije
Kliknite na karticu Stablasti prikaz po kategorijama. Selektirajte kategoriju koju želite izbrisati i kliknite na gumb "Brisanje".
Napomena: Ne možete izbrisati kategoriju ako u njoj postoje proizvodi. Najprije morate izbrisati proizvode pod tom kategorijom.


Žiro-račun / Blagajna

Program automatski evidentira uplate/isplate na žiro-račun i blagajnu.

U tablici "Načini plaćanja" (Šifrarnik --> Načini plaćanja) treba odrediti za svaki način plaćanja mjesto plaćanja (žiro-račun ili blagajna). Ako ne definirate mjesto plaćanja tada se za taj način plaćanja neće evidentirati uplate/isplate u tablicama "Blagajna" i "Žiro-račun".

Kad izdajete račun, ako je odabran način plaćanja kojem je mjesto plaćanja "blagajna" (npr. gotovina), uplata se automatski evidentira u tablicu "Blagajna". U prozoru za unos/izmjenu računa mora biti čekirano "Plaćeno sve" ili upisan neki iznos veći od 0 u polju "Naplaćen iznos", jer ako je 0, onda se ništa ne evidentira u blagajnu. U tablici "Blagajna" se automatski evidentira bilo koja promjena gotovinskog naplaćenog iznosa u računima. Npr. ako prilikom unosa računa čiji je uk.iznos 200 kn u polje "Naplaćen iznos" upišete 100 kn, u blagajnu se automatski upiše ulaz 100 kn. Ako poslije kliknete na "Izmjena računa" i upišete 200 kn u polje "Naplaćen iznos", u blagajnu se automatski upiše novi ulaz od 100 kn. Ako npr. stornirate račun, u blagajnu se automatski upiše izlaz koji je jednak ukupno naplaćenom iznosu tog računa. Naravno, možete i "ručno" u tablici "Blagajna" upisivati, mijenjati i brisati podatke.


Ulazni računi

Unos novog ulaznog računa
Kliknite na gumb "Unos novog računa" ili pritisnite tipku "Insert" na tipkovnici.

Otvara se prozor "Unos novog ulaznog računa". Upišite podatke na kartici "Osnovni podaci". Pod "Zaprimanje proizvoda" odaberite skladište u koje ćete zaprimiti proizvode, a pod "Automatska izmjena prodajnih cijena / izrada kalkulacije" odaberite jednu od dvije ponuđene opcije. Ako odaberete opciju "izmjena prodajnih cijena, marže ostaju iste", tada će se, nakon što unesete proizvode u stavke i kliknete na "Prihvati", u šifrarniku automatski izračunati i upisati nove nabavne i prodajne cijene, a marže će ostati iste. Ako odaberete opciju "izmjena marži, prodajne cijene ostaju iste", tada će se, nakon što unesete proizvode u stavke i kliknete na "Prihvati", u šifrarniku automatski izračunati i upisati nove nabavne cijene i marže, a prodajne cijene će ostati iste.

Na kartici "Stavke računa" upišite stavke ulaznog računa. Na toj kartici se nalaze 2 tablice. U gornjoj tablici su stavke, a u donjoj su proizvodi/usluge odabranog dobavljača. Ako u tablici proizvoda/usluga nema proizvoda kojeg je potrebno unijeti u stavku, kliknite na "Unos novog proizvoda". Proizvode/usluge iz tablice proizvoda/usluga možete unositi u stavke na više načina:
1.način: u tablici proizvoda izaberite željeni proizvod i pritisnite ENTER.
2.način: U tablici proizvoda dvostruko kliknite na željeni proizvod.
3.način: Drag & drop (povuci & pusti) metoda. Kliknite mišem na željeni proizvod, držite pritisnuto, povucite ga u tablicu "Stavke računa" i pustite tipku miša.
4.način: U donjem lijevom kutu prozora unesite šifru proizvoda/usluge i količinu, i zatim pritisnite ENTER.
5.način: Kliknite desnim gumbom miša na željeni proizvod u tablici proizvoda i u pop-up izborniku kliknite na željenu opciju (dodaj 1 kom u stavku, dodaj 2 kom u stavku, ... , dodaj X kom u stavku).
6.način: Prijeđite bar-kod čitačem po bar-kodu proizvoda. Ako bar-kod ne postoji u bazi podataka, automatski će se otvoriti prozor za unos novog proizvoda.

Podatke u stavki možete promijeniti pritiskom na * ili dvostrukim klikom na stavku.
Ako u stavki promijenite naziv proizvoda/usluge, cijenu, rabat ili porez, automatski će se nakon klika na "Prihvati" ažurirati podaci tog proizvoda u šifrarniku. Npr. ako promijenite u stavki ul.računa rabat, promijenit će se i vrijednost polja "Rabat" tog proizvoda u šifrarniku.

Ukoliko u stavke ulaznog računa unesete zavisne troškove, oni će se (nakon što kliknete na "Prihvati") pri automatskoj izradi kalkulacije ravnomjerno raspodijeliti po proizvodima.
Ulazni troškovi su prikazani u tablicama u plavoj boji, a zavisni troškovi u smeđoj boji.
Ako je odabrana opcija "izmjena prodajnih cijena, marže ostaju iste", prodajne cijene proizvoda uvećat će se za iznose odgovarajućih udjela zavisnih troškova, a marže će ostati iste.
Ako je odabrana opcija "izmjena marži, prodajne cijene ostaju iste", marže će se smanjiti za iznose odgovarajućih udjela zavisnih troškova, a prodajne cijene će ostati iste.

Klikom na "Prihvati" stanja odgovarajućih proizvoda se automatski povećavaju za iznose koji su upisani u stavkama računa, i primka/kalkulacija se izrađuje automatski. Izrađene primke/kalkulacije možete vidjeti i mijenjati u prozoru Primke-kalkulacije (Dokumenti --> Primke-kalkulacije). Ručno mijenjanje primki-kalkulacija se ne preporuča. Ručno mijenjaje primki-kalkulacija ne utječe na ostale podatke u bazi.

Brisanje ulaznog računa
Brisanje ulaznog računa podrazumijeva uništavanje računa i vraćanje proizvoda navedenih u stavkama računa sa lagera natrag dobavljaču, pa program automatski nakon brisanja računa smanjuje stanja na lageru odgovarajućih proizvoda. Brisanjem ul.računa automatski se briše i odgovarajuća primka-kalkulacija.

Storniranje ulaznog računa: Storniranje ulaznog računa podrazumijeva vraćanje svih proizvoda navedenih u stavkama računa sa lagera natrag dobavljaču, te izradu Storno računa koji je identičan izvornom računu, osim što ima negativne količine i iznose. Program automatski kreira storno račun i storno primku-kalkulaciju.


Predračuni/ponude

Postupak unosa, izmjene i brisanja isti je kao i kod ulaznih i izlaznih računa.

Ispis predračuna
U tablici predračuna odaberite predračun koji želite ispisati. Kliknite na gumb "Ispis predračuna".
Na ekranu će se pojaviti "Pregled" predračuna. Ispis na printer vrši se klikom na ikonu na kojoj je nacrtan printer. Iz prozora "Pregled" izlazi se klikom na križić u gornjem desnom kutu prozora ili odabirom opcije Ispis -> Izlaz u glavnom izborniku.

Snimanje predračuna u PDF formatu
Odaberite predračun koji želite snimiti u PDF formatu i zatim kliknite na gumb "Snimi predračun u PDF formatu".
NAPOMENA: Program Fakturist kreira PDF datoteke pomoću programa PDFCreator. PDFCreator se instalira automatski prilikom instalacije Fakturista.
Kada u Fakturistu kliknete npr. na gumb "Snimi predračun u PDF formatu", otvorit će se prozor u kojem samo trebate kliknuti na Spremi ili E-pošta (Spremi = snimi pdf dokument u željeni direktorij, E-pošta = snimi pdf dokument u željeni direktorij i pošalji ga emailom).
Ako želite automatizirati proces snimanja, tako da se dokument automatski snimi u određeni direktorij (bez pojavljivanja prozora sa opcijama Spremi/E-pošta), tada označite odgovarajuće opcije u postavkama PDFCreatora: u Fakturistu kliknite na Postavke -> PDFCreator -> Pisač -> Postavke pisača -> Automatsko spremanje i stavite kvačicu ispred Koristi automatsko spremanje i Koristi ovaj direktorij za automatsko spremanje, te odaberite direktorij u koji želite da se pdf dokumenti automatski snimaju. Ako želite da se nakon snimanja pdf dokument automatski pošalje emailom, stavite kvačicu ispred Pošalji e-mail nakon automatskog spremanja. Ako želite i automatski ispis na printer nakon snimanja, onda kliknite na Ispis (na lijevoj strani prozora) i stavite kvačicu ispred Ispis nakon spremanja. Na kraju kliknite na "Spremi" i izađite iz PDFCreatora klikom na x u gornjem desnom kutu.

Ukoliko na Vašem računalu nemate instaliran program za pregled/čitanje PDF datoteka Adobe Reader, možete ga skinuti ovdje: http://get.adobe.com/reader/


Izlazni računi

Unos novog računa
Kliknite na gumb "Unos novog VP računa" ili "Unos novog MP računa".
Otvara se prozor "Unos novog računa" gdje se nalaze dvije kartice: "Zaglavlje računa" i "Stavke računa". Početno se otvara kartica "Zaglavlje računa".
U zaglavlju računa, upišite tražene podatke (neka polja automatski poprimaju početne (default) vrijednosti: broj računa, tip računa, datum, način plaćanja, obračunao... čime se ubrzava proces unosa).
Prilikom unosa MP računa, polje Kupac se ne pojavljuje. Prilikom unosa VP računa možete odabrati starog kupca iz padajuće liste kupaca ili kliknuti na gumb "..." i unijeti novog kupca.

Na kartici Stavke računa upisuju se stavke računa. U gornjoj tablici su stavke računa, a u donjoj tablici su raspoloživi proizvodi/usluge u prodaji. U stavke računa možete upisivati proizvode/usluge na više načina:
1.način: Izaberite željeni proizvod u tablici proizvoda i pritisnite ENTER.
2.način: U tablici raspoloživih proizvoda dvostruko kliknite na željeni proizvod.
3.način: Drag & drop (povuci & pusti) metoda. Kliknite mišem na željeni proizvod, držite pritisnuto, povucite ga u tablicu "Stavke računa" i pustite tipku miša.
4.način: U donjem lijevom kutu prozora unesite šifru proizvoda/usluge i količinu, i zatim pritisnite ENTER.
5.način: Kliknite desnim gumbom miša na željeni proizvod u tablici proizvoda i u pop-up izborniku kliknite na željenu opciju (dodaj 1 kom u stavku, dodaj 2 kom u stavku, ... , dodaj X kom u stavku).
6.način: Prijeđite bar-kod čitačem po bar-kodu proizvoda.

VAŽNO! Ako koristite bar-kod čitač morate u "Programskim postavkama" označiti opciju "Omogući unos proizvoda u stavke bar-kod čitačem"!

Nakon unosa proizvoda/usluge u stavku, podaci pojedine stavke (naziv proizvoda/usluge, količina, cijena, popust), mogu se mijenjati dvostrukim klikom na željenu stavku ili klikom na desni gumb miša i odabirom željene opcije u pop-up izborniku ili pritiskom na tipku * (zvjezdica) na tipkovnici. Npr. ako dvostruko kliknete na polje "količina" neke stavke, moći ćete upisati željenu vrijednost. Pritiskom na tipku TAB (nalazi se slijeva tipki Q) ili klikom miša, prelazite na sljedeće polje čiju je vrijednost moguće mijenjati. Upisane vrijednosti prihvaćaju se pritiskom na ENTER, a poništavaju pritiskom na ESC.
Ako promijenite naziv proizvoda/usluge, cijenu ili popust u stavki, podaci u šifrarniku se neće promijeniti.

Prilikom unosa proizvoda u stavku, ukoliko proizvod ima serijske brojeve, pojavit će se prozorčić sa popisom serijskih brojeva gdje morate izabrati serijski broj. Pri ispisu računa na printer serijski brojevi se automatski ispisuju u stavkama. (serijske brojeve pojedinog proizvoda možete upisati u prozoru za unos/izmjenu proizvoda na kartici Serijski brojevi).

Na kraju unosa računa kliknite na "Prihvati" ili "Odustani".
Klikom na "Prihvati" stanja odgovarajućih proizvoda se automatski umanjuju za iznose koji su upisani u stavkama računa. Ako se radi o MP računu, automatski se popunjava knjiga popisa, a ako se radi o VP računu iz maloprodaje, tada se automatski izrađuje međuskladišnica, popunjava knjiga popisa, te izrađuje VP primka-kalkulacija, te otpremnica (ukoliko je u prog.postavkama označeno automatsko kreiranje otpremnice nakon izrade vp računa).

Korisni naputci:
Prilikom unosa izlaznog računa, ako kupac plaća gotovinom, nakon što unesete sve stavke pritisnite na tipkovnici "+" za otvaranje kalkulatora u kojem možete unijeti iznos gotovine kojeg daje kupac. Nakon unosa kalkulator će automatski izračunati koliki iznos treba uzvratiti kupcu.

Ako želite promijeniti ili vidjeti neki podatak o proizvodu, ne morate izlaziti iz prozora i obustaviti unos računa. Jednostavno, kliknite na "Pregled/izmjena" ispod liste raspoloživih proizvoda ili kliknite desnim gumbom miša na željeni proizvod i u pop-up izborniku kliknite na "Pregled/izmjena podataka...".

Nakon unosa proizvoda/usluge u stavku, mijenjanje cijene usluge u stavki je dozvoljeno, a mijenjanje cijene proizvoda u stavki je moguće samo na VP računu. Na MP računu nije moguće mijenjati cijenu proizvoda u stavki. Želite li prodati proizvod po nižoj cijeni, upišite odgovarajući popust u stavku, a želite li prodati proizvod po višoj cijeni, tada najprije promijenite prodajnu cijenu proizvoda u bazi (klikom na "Pregled/izmjena"), a zatim unesite proizvod u stavku.

Proizvodi čije je stanje u VP/MP skladištu jednako ili manje od nule, označeni su sivom bojom u tablici raspoloživih proizvoda. Ukoliko želite dozvoliti unos u stavke proizvoda kojih nema dovoljno u VP/MP skladištu, označite odgovarajuću postavku u "Programskim postavkama".
Ako želite da se u tablici raspoloživih proizvoda ne prikazuju proizvodi kojih više nema u skladištima, označite odgovarajuću opciju ispod tablice.
Proizvode možete sortirati po šifri, nazivu, kategoriji, cijeni itd. klikom na zaglavlje željenog stupca.

Proizvode u tablici raspoloživih proizvoda možete pretraživati na 2 načina:
1) Upisivanjem naziva ili dijela naziva proizvoda u polje ispod tablice ili tipkanjem naziva ili dijela naziva proizvoda kada je selektirana tablica. Ovaj način radi samo kad je tablica sortirana po nazivu proizvoda/usluge.
2) Klikom na gumb "Napredna pretraga"


Izrada računa iz postojećeg predračuna/ponude

1. način: U prozoru "Predračuni/ponude" izaberite željeni predračun i kliknite na gumb "Napravi račun na osnovu ovog predračuna".

2. način:
U prozoru "Izlazni računi" kliknite na gumb "Unos novog računa".
Otvara se prozor "Unos novog računa". Na kartici Zaglavlje računa nalazi se padajuća lista "Učitavanje predračuna". Odaberite broj predračuna. Odabirom broja predračuna bit će prepisani svi podaci iz predračuna u zaglavlje računa i u stavke računa.

Nakon učitavanja predračuna moguće je mijenjati podatke u zaglavlju računa i stavkama računa.


Izrada računa iz postojeće otpremnice

1. način: U prozoru "Otpremnice" izaberite željenu otpremnicu i kliknite na gumb "Napravi račun na osnovu ove otpremnice".

2. način:
U prozoru "Izlazni računi" Kliknite na gumb "Unos novog VP računa".
Otvara se prozor "Unos novog VP računa". Na kartici Zaglavlje računa nalazi se padajuća lista "Učitavanje otpremnice". Odaberite broj otpremnice. Odabirom broja otpremnice bit će prepisani svi podaci iz otpremnice u zaglavlje računa i u stavke računa. Možete učitati više otpremnica.
Nakon učitavanja otpremnica moguće je mijenjati podatke u zaglavlju računa, a u stavke računa mogu se dodati samo usluge.

Izmjena (ispravak) postojećeg računa

U prozoru "Izlazni računi" odaberite račun koji želite ispraviti / izmijeniti. Dvostruko kliknite na odabrani račun ili kliknite na gumb "Izmjena računa" ili pritisnite tipku "Enter" na tipkovnici.
Izmjena nije dopuštena u sustavu fiskalizacije.

Brisanje računa

Odaberite račun kojeg želite izbrisati. Kliknite na gumb "Brisanje računa" ili pritisnite tipku "Delete" na tipkovnici.
Brisanje izlaznog računa podrazumijeva uništavanje računa i vraćanje proizvoda navedenih u stavkama računa od kupca natrag na lager, pa program automatski nakon brisanja računa povećava stanja na lageru odgovarajućih proizvoda.
Brisanje nije dopušteno u sustavu fiskalizacije.

Storniranje računa

Odaberite račun kojeg želite stornirati. Kliknite na "Storniranje računa".
Storniranje izlaznog računa podrazumijeva vraćanje svih proizvoda navedenih u stavkama računa od kupca natrag u skladište, te izradu Storno računa koji je identičan izvornom računu, osim što ima negativne količine i iznose. Program automatski kreira storno račun. Ukoliko postoji jedna ili više otpremnica vezane za stornirani izlazni račun, program će automatski stornirati otpremnicu/e (kreirati povratnicu/e).

Storno računi se mogu ispisati tako da selektirate storno račun i kliknete na "Ispis računa" (na računu se ispisuje napomena "STORNO računa br....").

U tablici računa storno računi su označeni sivom bojom.

Pitanje: Stornirao sam račun klikom na "Storniranje računa" i sad moram kupcu ispisati storno račun. Gdje je storno račun? Koji je njegov broj?
Odgovor:
Kad selektirate stornirani račun, ispod liste piše napomena: "Račun je storniran računom br. X". Dakle, X je broj STORNO računa. Selektirajte račun br. X i kliknite na "Ispis računa".

Ako ste pogreškom stornirali račun, izbrišite storno račun (selektirajte STORNO račun, i kliknite na "Brisanje").
Brisanje nije dopušteno u sustavu fiskalizacije.

Ispis računa

Odaberite račun koji želite ispisati. Kliknite na gumb "Ispis računa (A4)" ili "Ispis računa (POS)" ili pritisnite tipku-prečicu.
U Programskim postavkama možete odabrati printer/driver za ispis A4 računa, odnosno printer/driver za ispis POS računa.
Prilikom ispisa A4 računa na ekranu će se pojaviti "Pregled" računa (preview). Ispis na printer vrši se klikom na ikonu na kojoj je nacrtan printer. Iz prozora "Pregled" izlazi se klikom na križić u gornjem desnom kutu prozora ili odabirom opcije Ispis -> Izlaz u glavnom izborniku.
Koristan naputak: Način ispisa proizvoda/usluga u stavkama računa, poruke na računu, te ostale korisne postavke (npr. ispis računa bez pregleda na ekranu), mogu se definirati u Programskim postavkama.

Ako želite ispisati više računa odjednom, kliknite u glavnom izborniku na Dokumenti --> Masovni ispis --> Ispis izlaznih računa (datum od...do...) ili kliknite desnim gumbom miša na listu računa i odaberite opciju Ispis izlaznih računa (datum od...do...).

Pitanje: Na računu mi se ne ispisuju podaci: adresa, telefon, mat.broj firme itd.?
Odgovor: Odaberite opciju Postavke --> Programske postavke --> Tvrtka i upišite svoje podatke.

Pitanje: Podesio(la) sam u Programskim postavkama printer/driver za ispis na PC-kasu, međutim na PC-kasi se ništa ne ispisuje. U čemu je problem?
Odgovor: Promijenite printerov driver ili instalirajte "Generic" driver. Ako ne radi ispis preko printerovog vlastitog drivera ili je ispis prespor, instalirajte "Generic" driver: Kliknite na Start -> Settings -> Control Panel -> Printers. Kliknite na Add printer, te u listi ponuđenih printera odaberite "Generic" --> "Generic / Text Only". Nakon instalacije Generic printera kliknite na njegovu ikonu desnim gumbom miša i zatim kliknite na Properties. Na kartici Details ili Ports odaberite port na koji je priključena PC-kasa (COM1 ili COM2).

Pitanje: Nakon ispisa računa na POS, ne otvara se ladica.
Odgovor: Fakturist ne šalje POS-printeru komandu za otvaranje ladice, budući da svaki printer ima drukčiju sekvencu (kontrolne kodove) za otvaranje ladice. Neki printeri imaju opcije za automatsko otvaranje ladice i rezanje papira nakon završetka printanja. Treba pogledati printerov driver (control panel, printers, desnim gumbom miša na printer, pa properties, i tu bi trebale biti opcije). Ako nema toga, onda možda ima polje za unos kontrolnih kodova, pa treba pogledati u uputstva od printera koji su kontrolni kodovi za otvaranje ladice (open drawer). Ako se koristi generic driver, onda treba desnim gumbom miša na "Generic / Text only" printer, pa na Properties, pa Printer Commands, i tu ima mogućnost unosa kontrolnih kodova (Begin print job i End print job). Najbolje je staviti kodove za rezanje papira pod End, a za otvaranje ladice pod Begin. Inače, kodove treba upisati u hexadecimalnom formatu. Npr. ako je sekvenca za otvaranje ladice: 27,112 onda treba upisati <1B><70>.

Snimanje računa u PDF formatu

Kliknite na gumb "Snimi račun u PDF formatu".

NAPOMENA: Program Fakturist kreira PDF datoteke pomoću programa PDFCreator. PDFCreator se instalira automatski prilikom instalacije Fakturista.
Kada u Fakturistu kliknete npr. na gumb "Snimi račun u PDF formatu", otvorit će se prozor u kojem samo trebate kliknuti na Spremi ili E-pošta (Spremi = snimi pdf dokument u željeni direktorij, E-pošta = snimi pdf dokument u željeni direktorij i pošalji ga emailom).
Ako želite automatizirati proces snimanja, tako da se dokument automatski snimi u određeni direktorij (bez pojavljivanja prozora sa opcijama Spremi/E-pošta), tada označite odgovarajuće opcije u postavkama PDFCreatora: u Fakturistu kliknite na Postavke -> PDFCreator -> Pisač -> Postavke pisača -> Automatsko spremanje i stavite kvačicu ispred Koristi automatsko spremanje i Koristi ovaj direktorij za automatsko spremanje, te odaberite direktorij u koji želite da se pdf dokumenti automatski snimaju. Ako želite da se nakon snimanja pdf dokument automatski pošalje emailom, stavite kvačicu ispred Pošalji e-mail nakon automatskog spremanja. Ako želite i automatski ispis na printer nakon snimanja, onda kliknite na Ispis (na lijevoj strani prozora) i stavite kvačicu ispred Ispis nakon spremanja. Na kraju kliknite na "Spremi" i izađite iz PDFCreatora klikom na x u gornjem desnom kutu.

Ukoliko na Vašem računalu nemate instaliran program za pregled/čitanje PDF datoteka Adobe Reader, možete ga skinuti ovdje: http://get.adobe.com/reader/
Primke-kalkulacije

Primke-kalkulacije se izrađuju automatski unosom/izmjenom ulaznog računa.
U prozoru "Primke-kalkulacije" možete vidjeti izrađene kalkulacije, te ih mijenjati ili brisati ako želite. Način izmjene i brisanja je vrlo intuitivan tako da nisu potrebna nikakva dodatna objašnjenja.


Otpremnice

Postupci unosa/izmjene/brisanja/storniranja otpremnice analogni su postupcima unosa/izmjene/brisanja/storniranja izlaznog računa.


Radni nalozi

Postupci unosa/izmjene/brisanja radnih naloga analogni su postupcima unosa/izmjene/brisanja otpremnica. Važno je napomenuti da se nazivi polja (Podaci o vlasniku vozila, Podaci o vozilu, Marka vozila, Reg.oznaka, Tip vozila itd.) mogu promijeniti u prozoru za unos/izmjenu radnih naloga, tako da kliknete na naziv polja i upišete željeni naziv. Mogu se promijeniti svi nazivi polja koji su ispisani zadebljano u prozoru za unos/izmjenu radnih naloga. Po defaultu su nazivi tih polja prilagođeni auto servisima. Ako promijenite nazive polja, program će zapamtiti promjenu, tako da je dovoljno upisati željene nazive polja samo prilikom izrade prvog radnog naloga.


Knjiga popisa

Knjiga popisa automatski se popunjava pri svakoj promjeni ukupne vrijednosti robe u MP skladištu (trgovini) (ulaz robe, izlaz robe, promjena cijena, otpis robe, popust u prodaji itd.). Naravno, zapise u knjizi popisa možete i sami unositi/mijenjati klikom na unos/izmjena/brisanje. Knjiga popisa ispisuje se klikom na "Ispis knjige popisa".
Zapisnici o promjeni cijena

Zapisnici se izrađuju automatski nakon bilo kakve promjene cijena proizvoda u programu. U prozoru "Zapisnik o promjeni cijena" možete vidjeti sve zapisnike, ispisati ih na printer, a možete ih i ručno unositi/mijenjati/brisati.
Servisi

Ovdje je moguće evidentirati datume i opise servisiranja pojedinog prodanog proizvoda. Ukoliko prodajete proizvode koji zahtijevaju servisiranje, ovdje možete voditi evidenciju svih prošlih i budućih datuma servisiranja i obavljenih poslova.

U prozoru za unos/izmjenu proizvoda na kartici "Ostali podaci" nalazi se polje "Proizvod zahtijeva prvi servis ... dana nakon isporuke". Ako upišete neki broj u to polje, tada će se nakon što prodate taj proizvod, u prozoru "Servisi" u gornjoj tablici pojaviti taj proizvod i pripadajući podaci (broj računa, kupac itd). Kad selektirate proizvod u gornjoj tablici u donjoj tablici se ispisuju svi datumi i opisi servisiranja tog proizvoda i te podatke možete proizvoljno ažurirati klikom na unos/izmjena/brisanje.
Izvještaji

Odaberite u glavnom izborniku pod "Izvještaji" željeni izvještaj. Pri pozivu izvještaja na ekranu se pojavljuje "Pregled" izvještaja kojeg možete listati ukoliko sadrži više stranica, zoomirati i sl. Ispis na printer vrši se klikom na ikonu na kojoj je nacrtan printer. Iz prozora "Pregled" izlazi se klikom na križić u gornjem desnom kutu prozora ili odabirom opcije Ispis -> Izlaz u glavnom izborniku prozora "Pregled".

 

Registracija programa

Ako želite koristiti program nakon isteka probnog perioda, morate kupiti jednu ili više licenci programa kod izdavača ili ovlaštenog partnera i registrirati program. Nakon primitka vaše uplate, izdavač ili ovlašteni partner će vam poslati e-mailom registracijski kod i upute za registraciju. Kupnjom jedne licence ovlašteni ste koristiti jednu ili više kopija registriranog programa na jednom računalu, za bilo koju svrhu, do datuma isteka licence. Želite li instalirati i koristiti program na više računala, morate kupiti odgovarajući broj licenci. Npr. kupnjom 5 licenci, ovlašteni ste instalirati i koristiti program na 5 različitih računala.Izmjena naziva korisnika programa

Naziv korisnika može se promijeniti tako da nam javite e-mailom Vaš novi naziv. Ukoliko Vam odobrimo promjenu naziva, u roku od 24h poslat ćemo vam e-mailom novi registracijski kôd. Kada ga primite u glavnom izborniku kliknite na Pomoć -> Promjena naziva korisnika... i upišite reg.kod. Nakon klika na "Prihvati" na ekranu će se pojaviti poruka o uspješnoj promjeni naziva korisnika.O programu
Download
Cjenik
Uputstva
Česta pitanja
Reference
Komentari
Narudžba
Distributeri
Kontakt


Izdavač:
INFOVISION
Svetice 50
10000 Zagreb
Tel: 097 6052 482
E-mail: info@infovision.hr
Fakturist (c) 2019, All rights reserved