Fakturist 2 za Windows XP/Vista/7/8  
preuzmite besplatnu demo verziju (2 MB)kupite licencu on-linekontaktirajte nas e-mailom
Fakturist 3 za Windows 7/8/10/11


Uputstva

Program Fakturist služi za vođenje i evidentiranje poslovanja trgovine na malo ili veliko, male tvrtke, obrta ili slobodnog zanimanja. Omogućuje jednostavan i brz unos podataka, fiskalizaciju računa, te automatiziranu izradu knjigovodstvenih dokumenata koji se koriste u svakodnevnom poslovanju. Program mogu koristiti obrtnici/tvrtke koji su u sustavu PDV-a i obrtnici/tvrtke izvan sustava PDV-a. Sadrži najvažnije knjige, izvještaje i evidencije koje su potrebne za efikasno vođenje knjigovodstva. Knjige i dokumenti su u skladu s trenutno važećim zakonskim propisima.

Korisničko sučelje je vrlo intuitivno i jednostavno za korištenje tako da i korisnici koji nemaju iskustva u radu s računalom mogu vrlo brzo naučiti raditi s programom. Slijedi opis pojedinih komponenti programa i način njihovog korištenja. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili želite dodatna objašnjenja u vezi korištenja ovog programa, kontaktirajte nas e-mailom.


Što prvo učiniti nakon instalacije programa?
Upute za obveznike fiskalizacije
Upute za slanje e-računa

Osnove korištenja programa
Uporaba tipkovnice
Ulaz u program

Programske postavke
Promjena operatera
Izvoz podataka
Uvoz artikala/usluga
Uvoz kupaca/dobavljača
Backup baze podataka
Učitavanje baze podataka

Šifrarnici

Blagajna

Primke-kalkulacije
Predračuni/ponude
Izlazni računi
Skladišni dokumenti
Radni nalozi
Knjiga popisa
Zapisnici o promjeni cijena
Ostale knjige

Izvještaji
Ispis etiketa za trgovinu

Kupnja i aktivacija licence
Izmjena OIB-a korisnika programa

Česta pitanja

 

Što prvo učiniti nakon instalacije programa?

Nakon instalacije programa na Vašem desktopu (radnoj površini) pojavit će se ikona (shortcut) "Fakturist 3". Program se pokreće dvostrukim klikom na ikonu "Fakturist 3". Program se inicijalno nalazi u probnom načinu rada (probna verzija, engl. shareware). U takvom načinu rada vrijeme korištenja programa je ograničeno na 30 dana (evaluacijski period). Ako ste kupili licencu za korištenje programa, potrebno ju je aktivirati (kliknuti na Aktivacija licence i unijeti broj licence). Nakon aktivacije probna verzija postaje aktivirana verzija (sva ograničenja nestaju).

Kako bi program radio u skladu sa zakonskim propisima i specifičnostima Vašeg poslovanja, bez obzira da li koristite probnu ili aktiviranu verziju, najprije morate podesiti programske postavke. U glavnom izborniku kliknite na Postavke. U prozoru "Programske postavke" nalaze se kartice: Opće postavke, Tvrtka, Postavke ispisa, Poruke/tekstovi, Postavke e-računa i Ostale postavke. Željena kartica se otvara klikom na njen naziv (na vrhu prozora). Sve su postavke početno podešene u skladu sa poslovanjem većine korisnika.

Na kartici Opće postavke obavezno označite odgovarajuću poreznu obvezu Vaše tvrtke, uključite fiskalizaciju ako morate fiskalizirati račune, odredite slijednost brojeva računa i odaberite putanju do certifikata za fiskalizaciju (datoteka FISKAL.p12). U polje "Lozinka" upišite lozinku koju ste sami kreirali prilikom preuzimanja certifikata sa Finine web stranice.

Ukoliko imate logo možete ga učitati klikom na gumb "Učitavanje" na kartici Tvrtka. Logo mora biti u .gif, .jpg, .png ili .bmp formatu. Za najbolju kvalitetu ispisa preporučamo gif format. Logo se ispisuje na A4 računima, otpremnicama i ponudama/predračunima.
Nakon što podesite sve programske postavke kliknite na "Spremi".


Upute za obveznike fiskalizacije

Za ispravan rad programa u sustavu fiskalizacije potrebno je:

 • imati na računalu internetsku vezu (min. 1 Mb/s)
 • imati na računalu operativni sustav Windows 7/8/10/11 (fiskalizacija ne radi u Windowsima XP i Visti)
 • preuzeti produkcijski certifikat za fiskalizaciju (datoteku FISKAL_X.P12) na računalo prema Fininim uputama
 • u glavnom izborniku programa Fakturist 3 kliknuti na Postavke, pod U sustavu PDV-a? odabrati "Da" ili "Ne", pod Slijednost brojeva računa odabrati pravilo slijednosti, kliknuti na gumb Odaberi pored polja Certifikat za fiskalizaciju i odabrati datoteku FISKAL_X.P12, te u polje Lozinka upisati lozinku koju ste sami odredili prilikom preuzimanja certifikata sa Finine web-stranice.
 • čekirati opciju "Automatski fiskaliziraj račun nakon unosa" (ako ne želite fiskalizirati račune naplaćene putem žiro-računa, potrebno je čekirati opciju Ne fiskaliziraj transakcijske račune).
 • na kartici "Tvrtka" upisati OIB i naziv Vaše tvrtke
 • kliknuti na Šifrarnici --> Poslovni prostori, i unijeti Vaše poslovne prostore i naplatne uređaje
 • kliknuti na Šifrarnici --> Operateri, i unijeti operatere
 • prijaviti poslovni prostor putem servisa ePorezna (ako već nije prijavljen)
  (oznaka prijavljenog posl.prostora na ePoreznoj mora biti identična oznaci posl.prostora u programu)

Prije nego započnete s radom u sustavu fiskalizacije, obavezno morate napisati interni akt koji se mora nalaziti u svakom poslovnom prostoru i koji predočujete za potrebe poreznog nadzora. U internom aktu moraju biti navedeni poslovni prostori i njihove oznake, naplatni uređaji (računala) i njihove oznake, operateri (prodavači) koji će izdavati račune i pravila slijednosti brojeva računa. Interni akt se ne ovjerava u Poreznoj upravi. Primjer internog akta možete vidjeti ovdje. Također, morate u NN kupiti uvezanu knjigu računa (paragon računi) i ovjeriti je u Poreznoj upravi. Računi iz uvezane knjige računa se izdaju kupcu u slučaju kvara uređaja.

Oznaka poslovnog prostora može sadržavati samo znamenke i slova (primjeri: POSL1, TRG3, WEB, 1, MP) i mora biti jedinstvena na razini OIB-a obveznika fiskalizacije.
Oznaka naplatnog uređaja mora biti jedinstvena na razini poslovnog prostora.
Prema zakonu o fiskalizaciji brojevi računa moraju biti u formatu X/PP/NU, gdje je X=broj računa, PP=oznaka poslovnog prostora, a NU=oznaka naplatnog uređaja (npr. 123/POSL1/1), pa preporučamo da oznaka poslovnog prostora bude što kraća.
Slijednost brojeva računa može biti na razini poslovnog prostora ili na razini naplatnog uređaja. Ako se u poslovnom prostoru POSL nalazi jedan naplatni uređaj s oznakom 1, ili više napl.uređaja spojenih na centralni napl.uređaj s oznakom 1, onda slijed računa mora biti 1/POSL/1, 2/POSL/1, 3/POSL/1... bez obzira na vrstu računa (npr. 1/POSL/1 može biti mp račun, 2/POSL/1 vp račun, 3/POSL/1 mp račun itd.). Ako se u poslovnom prostoru POSL nalazi više samostalnih naplatnih uređaja, tada slijednost brojeva računa mora biti na razini napl.uređaja, tj. svaki uređaj mora imati svoj brojač: prvi uređaj izdaje račune 1/POSL/1, 2/POSL/1, 3/POSL/1..., drugi uređaj izdaje račune 1/POSL/2, 2/POSL/2, 3/POSL/2... itd.
Ako u programu izdajete MP i VP račune, oni će po defaultu imati zajednički brojač. Ako u programu definirate dva naplatna uređaja, ili dva poslovna prostora, tada možete imati razdvojene mp i vp račune (npr. mp račune možete izdavati na napl.uređaju 1, a vp račune na napl.uređaju 2).

Oznake poslovnog prostora i oznake naplatnih uređaja moraju biti uneseni u šifrarnik (Šifrarnici --> Poslovni prostori). Operateri i njihovi OIB-ovi moraju biti uneseni u šifrarnik (Šifrarnici --> Operateri). OIB operatera se šalje u poreznu upravu prilikom fiskalizacije računa, tako da obavezno upišite ispravne OIB-ove. Na računu se ne ispisuje OIB operatera, već samo oznaka operatera. Svaki operater mora imati jedinstvenu oznaku. Oznaka može biti ime operatera, nadimak, broj i sl.

Porezna uprava će kroz fiskalizaciju provjeravati radno vrijeme, pa je vrlo bitno da se svaki djelatnik prijavljuje sa svojom šifrom, a ne tuđom, kako ne bi nekom djelatniku bio zaračunat prekovremeni rad. Porezna će također vidjeti izdaju li se računi nakon završetka ili prije početka radnog vremena.

Podatke o poslovnom prostoru morate dostaviti u Poreznu upravu prije izdavanja prvog fiskalnog računa iz tog poslovnog prostora. Isto tako, podatke o poslovnom prostoru morate dostaviti prilikom promjene adrese, prilikom promjene radnog vremena, te prilikom zatvaranja poslovnog prostora (nakon zatvaranja poslovnog prostora ne smiju se više izdavati računi s oznakom tog poslovnog prostora). Podaci o poslovnom prostoru se dostavljaju u Poreznu upravu putem servisa ePorezna. Iznimno, obveznici fiskalizacije koji nisu korisnici ePorezne (oslobođeni su obveze temeljem zakonskih propisa), dužni su popuniti propisani obrazac za svaki poslovni prostor i predati ga u nadležnu ispostavu Porezne uprave. Za upute kliknite ovdje.

Ukoliko je u prog.postavkama fiskalizacija uključena, program automatski fiskalizira račune nakon unosa računa. Ako u tom trenutku ne radi internet ili je neki drugi problem zbog kojeg program ne može uspostaviti vezu sa Poreznom upravom, račun neće biti fiskaliziran (neće dobiti JIR iz PU). Takav račun morate fiskalizirati u roku od 48h!
Nefiskalizirani računi (oni koji nemaju JIR) su u tablici "Izlazni računi" označeni crvenom bojom, i čim internet proradi morate ih fiskalizirati (selektirati račun i kliknuti na Izbornik --> Fiskalizacija).
Ako nefiskalizirani račun ima zaštitni kod (ZKI), tada ga smijete izdati kupcu, ali ga morate fiskalizirati u roku od 48h.
Ako račun nema ni JIR, ni ZKI, tada ga ne smijete izdati kupcu! Ako kupac ne može čekati, tada morate postupiti kao u slučaju kvara računala (vidi sljedeći odlomak).

Ako se pokvari računalo, kvar se mora ukloniti u roku od 48 sati. Za to vrijeme računi se moraju izdavati iz uvezane knjige računa (paragon računi) koja mora biti ovjerena u Poreznoj upravi prije početka upotrebe. Kad se računalo popravi svi ti računi moraju se unijeti u program i fiskalizirati, a dobiveni JIR-ovi moraju se upisati na kopije računa izdanih iz uvezane knjige računa. Prilikom unosa takvih računa u program, obavezno u prozoru za unos računa u polje "Oznaka paragon računa" upišite oznaku izdanog paragon računa! Dopušteno je prvo riješiti zatečene kupce, a tek naknadno unijeti u program paragon račune. Bitno je samo da naknadni računi budu fiskalizirani u propisanom roku.

Ukoliko Vam program javlja grešku prilikom fiskalizacije, a sigurni ste da ste u programskim postavkama sve podatke upisali ispravno, da je certifikat instaliran ispravno, te da je internet veza ispravna, tada je moguće da Vam u Windowsima nedostaju Finini root certifikati koji se inače instaliraju u Windowse prilikom instalacije Fakturista (root certifikati su nužni za spajanje Vašeg računala na server Porezne uprave), pa ih ponovno instalirajte ručno: preuzmite datoteku FinaRootCA.cer na računalo, pokrenite ju (open), a zatim kliknite na Install Certificate --> Next --> Place all certificates in the following store --> Browse --> Trusted Root Certification Authorities --> OK --> Next --> Finish --> Yes. Zatim preuzmite datoteku FinaRDCCA2015.cer na računalo, pokrenite ju (open), a zatim kliknite na Install Certificate --> Next --> Place all certificates in the following store --> Browse --> Trusted Root Certification Authorities --> OK --> Next --> Finish --> Yes.
Ako Vam program i dalje javlja grešku prilikom fiskalizacije, moguće je da na firewallu nije otvoren port 8449. Zovite tehničku podršku vašeg davatelja internetskih usluga (T-Com, A1...) da vam otvore taj port, jer ako vi niste mijenjali postavke na rooteru i firewallu, onda je njihova krivnja što je taj port zatvoren!

Upute za slanje e-računa

Budući da se e-računi moraju slati preko ovlaštenog informacijskog posrednika za razmjenu e-računa, program Fakturist je povezan s posrednicima ePoslovanje.hr i Moj eRačun. Kako biste u Fakturistu mogli slati e-račune, najprije se morate registrirati kod posrednika na www.eposlovanje.hr ili www.moj-eracun.hr. Kad od posrednika dobijete korisnički ID i lozinku, ili API key, u Fakturistu kliknite na Postavke --> Postavke e-računa, i unesite ih u odgovarajuća polja. Unesite sve podatke na karticama "Postavke e-računa" i "Tvrtka". Za slanje e-računa, u prozoru "Izlazni računi" odaberite račun i kliknite na Pošalji e-račun (unutar plavog okvira "Kupac"). Otvorit će se prozor "Slanje e-računa" u kojem možete dodati priloge e-računu, i upisati šifru poslovne jedinice ukoliko e-račun šaljete tvrtki koja ima više podružnica. Fakturist šalje e-račun na server posrednika, gdje se e-račun digitalno potpisuje, certificira i sprema u njihovu bazu, a zatim posrednik šalje primatelju e-računa email obavijest s linkom za preuzimanje e-računa. Statuse poslanih e-računa u Fakturistu možete vidjeti klikom na Dokumenti --> E-računi u gornjem izborniku.

Osnove korištenja programa

Ako želite otvoriti neki prozor u programu, to možete učiniti klikom na odgovarajuću opciju u glavnom ili gornjem izborniku, ili klikom na odgovarajuću ikonu na alatnoj traci na lijevoj strani ekrana. Alatna traka omogućava brzi pristup pojedinom prozoru samo jednim klikom. Npr. ako se nalazite u prozoru Izlazni računi i želite prijeći na prozor Ponude, samo kliknite na ikonu "Ponude" na alatnoj traci, i prozor Izlazni računi će se automatski zatvoriti, a prozor Ponude otvoriti.

U prozorima u kojima se nalazi tablica, možete klikom miša ili tipkovnicom selektirati željeni redak u tablici (selektirani redak obojen je u plavo), te izvršiti određenu radnju nad njim (izmjena, brisanje, ispis i sl.). Radnja se vrši:
- klikom miša na neki gumb unutar prozora (npr. na gumb Ispis),
- ili pritiskom na tipku tipkovnice (vidi: uporaba tipkovnice)
- ili klikom na desni gumb miša i odabirom opcije u skočnom izborniku (to je izbornik koji se pojavljuje kada kliknete desnim gumbom miša na neki redak u tablici).

Ukoliko unutar nekog prozora ne možete pronaći željenu komandu (gumb), kliknite desnim gumbom miša na tablicu i otvorit će se skočni izbornik u kojem se nalaze sve preostale komande.

U većini tablica zapise možete sortirati klikom na zaglavlje nekog stupca. Npr. ako želite u tablici računa sortirati račune po datumu, kliknite na zaglavlje stupca "Datum".

Unos/izmjena zapisa u pojedinoj tablici programski je izveden na jedan od 2 načina (ovisno o vrsti i kompleksnosti tablice):
1) izravno upisivanje podataka u tablicu,
2) upisivanje pomoću forme (obrasca).

Primjer za izravno upisivanje podataka u tablicu: Npr. u tablici "Stavke računa" možete dvostruko kliknuti na neku ćeliju i upisati željenu vrijednost. Tipkom TAB (nalazi se slijeva tipki Q) prelazite na sljedeće polje u retku, sa ENTER prihvaćate izmjene, sa ESC poništavate izmjene (odustajete od izmjene).

Primjer za upisivanje pomoću forme: Forma (obrazac) je prozor unutar kojeg je potrebno unositi podatke u polja. Unos/izmjenu zapisa pomoću forme prikazat ćemo na primjeru unosa kupca u tablici kupaca (prozor "Kupci"). Nakon što kliknete na "Unos novog kupca" otvorit će se prozor u kojem se nalaze polja Naziv kupca, Adresa, Telefon itd. Kursor se početno pozicionira na prvo polje. Upišite podatak, zatim pritisnite ENTER ili TAB čime prelazite na sljedeće polje. Upišite podatak i tako redom. Kada ste završili sa upisivanjem kliknite na gumb "Prihvati". U formama se osim polja za unos mogu nalaziti i drugi oblici unosa podataka, kao npr. padajuća lista, kvačica (check-box), točkice (radio button) itd. Neke forme imaju više kartica (npr. forma "Unos novog računa" ima kartice Zaglavlje računa i Stavke računa). Početno se otvara prva kartica. Na željenu karticu se dolazi klikom na njen naziv.
U formama program onemogućava neispravan unos podataka ili izostavljanje unosa obveznih podataka. Ako ne unesete obvezni podatak, i pritisnete "Prihvati", program neće dopustiti prihvaćanje nego će vas vratiti na polje čiji je unos obvezan.

Brzo pretraživanje artikala/usluga u prozorima za unos računa, predračuna i otpremnica može se vršiti unosom naziva/šifre/oznake/barkoda, ili dijela naziva/šifre/oznake artikla/usluge u polje ispod tablice artikala/usluga.

 

Uporaba tipkovnice

U tablicama:
Enter - Izmjena selektiranog zapisa
Delete - Brisanje selektiranog zapisa
Strelice gore/dolje - pomak na listi zapisa za jedan redak
PageUp - pomak za jednu stranicu prema gore
PageDown - pomak za jednu stranicu prema dolje
Home - pomak na prvi zapis u listi
End - pomak na zadnji zapis u listi

Ctrl+TAB - prijelaz na sljedeću karticu u prozorima koji imaju više kartica

U prozoru "Izlazni računi":
- (minus na NumberPadu) - unos novog veleprodajnog računa
+ (plus na NumberPadu) - unos novog maloprodajnog računa
Ctrl+Delete - storniranje računa
F3 - ispis računa na POS
F4 - ispis računa u A4 formatu

U prozoru za unos/izmjenu izlaznog računa:

ENTER - unos selektiranog artikla/usluge u stavku
* (zvijezdica na NumberPadu) - unos željene količine u stavku
- (minus na NumberPadu) - izmjena načina plaćanja
+ (plus na NumberPadu) - otvaranje kalkulatora
Ctrl+ENTER - spremanje računa

U prozoru za unos/izmjenu skladišnog dokumenta:
ENTER - unos selektiranog artikla/usluge u stavku
* (zvijezdica na NumberPadu)
- unos željene količine u stavku

U prozoru za unos/izmjenu ponude/predračuna:
ENTER - unos selektiranog artikla/usluge u stavku
* (zvijezdica na NumberPadu)
- unos željene količine u stavku
Ctrl+ENTER - spremanje ponude/predračuna

U prozoru "Prodaja":
ENTER - dodavanje selektiranog artikla/usluge u košaricu
Delete - uklanjanje selektiranog artikla/usluge iz košarice
Backspace - postavljanje kursora u polje "Traži"
SPACE - brisanje sadržaja polja "Traži" i postavljanje kursora u polje "Traži"
- (minus na NumberPadu) - unos novog veleprodajnog računa
+ (plus na NumberPadu) - unos novog maloprodajnog računa
Ctrl+Delete - storniranje zadnjeg računa
F3 - ispis zadnjeg računa na POS
F4 - ispis zadnjeg računa na A4

U formama:
ENTER ili TAB - prihvat upisane vrijednosti i prijelaz na sljedeće polje
SHIFT+TAB - prihvat upisane vrijednosti i prijelaz na prethodno polje

 

Ulaz u program

Pri ulasku u program računalo će zatražiti unos lozinke operatera. Lozinka nije osjetljiva na velika i mala slova (svejedno je upišete li npr. "abc" ili "ABC"). Program pri unosu novog dokumenta automatski upisuje u polje "Oznaka operatera" ili "Izdao(la)" ili "Obračunao(la)" oznaku ili ime operatera koji trenutno koristi program.


Programske postavke

U prozoru "Programske postavke" nalaze se kartice: Opće postavke, Tvrtka, Postavke ispisa, Poruke/tekstovi, Postavke e-računa i Ostale postavke. Željena kartica se otvara klikom na njen naziv (na vrhu prozora).
Ukoliko su Vam potrebna dodatna objašnjenja za bilo koju postavku, slobodno nas kontaktirajte.
Promjena operatera

Klikom na Postavke --> Promjena operatera ili na ime trenutnog operatera u gornjem desnom kutu, otvara se prozor u kojem je potrebno odabrati operatera i upisati lozinku operatera koji preuzima rad s programom.Izvoz podataka

Moguće je exportirati kupce, dobavljače i artikle/usluge. Podaci se exportiraju u xls datoteku. Ako želite exportirati npr. artikle/usluge kliknite na Izvoz --> Artikli/usluge i zatim odaberite odredišnu mapu i naziv xls datoteke (npr. artikli.xls).


Uvoz artikala/usluga

Ukoliko već imate listu ili cjenik artikala/usluga u Excelu, tada možete izbjeći ručno upisivanje vaših artikala/usluga u program, upotrebom opcije Uvoz artikala/usluga....

U prvom retku Vaše Excel tablice moraju se nalaziti nazivi stupaca. Obavezni stupci su "Šifra" i "Naziv". Ostali stupci nisu obavezni. Program prihvaća sljedeće nazive stupaca: "Šifra", "Naziv", "Opis", "Barkod", "Oznaka", "Kategorija", "Tip", "NC", "Marža", "VPC", "MPC", "PDV", "PNP", "PN", "Stand", "JM", "Stanje", "Rabat". U stupce "Marža", "PDV", "PNP" i "Rabat" upisuju se postoci. Svaki artikl mora imati jedinstvenu šifru. U stupac "Tip" upisuje se riječ "artikl", "usluga", "proizvod", "zavisni trošak" ili "prolazna stavka" (ako se izostavi, podrazumijeva se "artikl"). Još je važno napomenuti da ako upišete VPC, onda MPC ne morate. I obratno. Program će automatski izračunati MPC na osnovu VPC i poreza, odnosno VPC na osnovu MPC i poreza.

Nakon što pripremite Vašu Excel tablicu sa artiklima/uslugama, napravite sljedeće:
U glavnom izborniku Fakturista kliknite na Postavke --> Uvoz --> Artikli/usluge --> Odaberi Excel datoteku. Odaberite xls datoteku i kliknite na "Open".

Nakon uvoza artikala/usluga program automatski kreira dokument "Početno stanje" ukoliko su u excel tablici navedena stanja artikala.
Import kupaca/dobavljača

Ukoliko već imate listu kupaca/dobavljača u Excelu, tada možete izbjeći ručno upisivanje vaših kupaca/dobavljača u program, upotrebom opcije Import kupaca/dobavljača...

U prvom retku Vaše Excel tablice moraju se nalaziti nazivi stupaca. Obavezni stupci su "Šifra" i "Naziv". Ostali stupci nisu obavezni. Program prihvaća sljedeće nazive stupaca: "Šifra", "Naziv", "Ulica", "PoštBroj", "Grad", "OIB", "Telefon", "Fax", "E-mail", "Web", "IBAN", "Kontakt", "Rabat", "Napomena", "Tip". Svaki kupac mora imati jedinstvenu šifru. U stupac "Tip" upisuje se riječ "kupac" ili "dobavljač".

Nakon što pripremite Vašu Excel tablicu, napravite sljedeće:
U glavnom izborniku Fakturista kliknite na Postavke --> Uvoz --> Kupci/dobavljači --> Odaberi Excel datoteku. Odaberite xls datoteku i kliknite na "Open".
Backup baze podataka

Baza podataka programa "Fakturist 3" (datoteka fakturist3_baza) nalazi se u mapi u kojoj je instaliran program i ona se automatski ažurira pri svakom unosu, izmjeni ili brisanju podataka tijekom rada u programu. Kada izlazite iz programa ne morate kliknuti na opciju "Backup baze podataka", jer svi se podaci automatski snimaju u bazu tijekom rada u programu, i pri sljedećem ulazu u program podaci iz baze se automatski učitavaju u program, pa najjednostavnije rečeno "nastavljate tamo gdje ste stali".
Dakle, opcija "Backup baze podataka" služi za pravljenje kopije baze podataka (backupa) na neki medij, najčešće na drugi hard disk, na prijenosni disk ili na USB memoriju, kako biste imali sačuvane sve podatke u slučaju kvara na računalu ili nehotičnog brisanja datoteka.
Preporučamo da napravite kopiju baze podataka jedanput tjedno:
U glavnom izborniku kliknite na Postavke --> Backup baze podataka i odaberite odredišni drive/direktorij.

U slučaju kvara, nakon što otklonite kvar ili postavite novo računalo, instalirajte program na računalo, i zatim pripremite medij na kojem je snimljena kopija baze podataka i kliknite na Postavke --> Učitavanje baze podataka.


Učitavanje baze podataka

U glavnom izborniku kliknite na Postavke --> Učitavanje baze podataka, odaberite mapu u kojoj se nalazi backup, i zatim kliknite na Open.Kupci / Dobavljači

Unos novog kupca
Kliknite na gumb "Unos".
Otvara se prozor "Unos novog kupca" u kojem su obvezna polja za unos "Šifra" i "Naziv kupca".

Izmjena podataka o kupcu
U prozoru "Kupci" odaberite u tablici kupca čije podatke želite mijenjati. Kliknite na gumb "Izmjena" ili dvostruko kliknite na željenog kupca, ili pritisnite tipku "Enter" na tipkovnici.
Otvara se prozor "Izmjena podataka o kupcu" gdje možete mijenjati podatke.

Brisanje kupca
Odaberite kupca kojeg želite izbrisati. Kliknite na gumb "Brisanje" ili pritisnite tipku "Delete" na tipkovnici. Program ne dopušta brisanje kupca koji je vezan za neki dokument.
Skladišta / Operateri / Poslovni prostori / Načini plaćanja / Porezi

Ovdje se nalazi šifrarnik skladišta, operatera, načina plaćanja, poreza i poslovnih prostora. Unos, izmjena i brisanje podataka su vrlo jednostavni, pa smatramo da nisu potrebna dodatna objašnjenja. Ukoliko Vam nešto nije jasno ili trebate pomoć, slobodno nas kontaktirajte.


Artikli / Usluge / Proizvodi / Zavisni troškovi / Prolazne stavke

Ovdje se nalazi šifrarnik artikala, proizvoda, usluga, zavisnih troškova i prolaznih stavki.

Artikli su roba/materijali koje nabavljate od dobavljača u svrhu daljnje prodaje, ili za potrebe servisiranja i proizvodnje.

Proizvodi su Vaši gotovi proizvodi koje sami proizvodite koristeći robu, materijale i zavisne troškove.

Usluge su vaše usluge koje isporučujete kupcima.

Zavisni troškovi su dobavljačeve usluge transporta, dostave i sl. koje želite uračunati u nabavnu cijenu artikala koje ćete prodavati, te razni troškovi proizvodnje (el.energija, usluga montaže i sl.) koje želite uračunati u proizvodnu cijenu proizvoda. Zavisni trošak se ravnomjerno raspodjeljuje po artiklima unutar kalkulacije (u stupac "Zavisni trošak").

Unos artikla/usluge
Kliknite na "Unos".
Otvara se prozor "Unos novog artikla/usluge".
Neka polja u prozoru se automatski izračunavaju na osnovu vrijednosti drugih polja. Npr. ako upišete VPC proizvoda, MPC će se izračunati automatski.

Izmjena podataka o artiklu/usluzi
U tablici odaberite artikl/uslugu čije podatke želite mijenjati. Kliknite na gumb "Izmjena" ili pritisnite tipku "Enter" na tipkovnici, ili dvostruko kliknite na željeni artikl.
NAPOMENA: Izmjenom prodajne cijene, automatski će se kreirati zapisnik o promjeni cijene i novi zapis u knjizi popisa, ako je stanje artikla u MP skladištu > 0

Brisanje artikla/usluge
Odaberite artikl/uslugu koji želite izbrisati. Kliknite na gumb "Brisanje" ili pritisnite tipku "Delete" na tipkovnici.
NAPOMENA: Ako artikl/usluga postoji u stavki nekog dokumenta (predračuna, računa, otpremnice, kalkulacije...), program neće dopustiti brisanje.

Blagajna

Program automatski evidentira gotovinske uplate/isplate u blagajnu.
Možete i "ručno" upisivati, mijenjati i brisati uplate/isplate.


Primke-kalkulacije

Unos nove primke-kalkulacije
Kliknite na gumb "Unos novog dokumenta".

Otvara se prozor "Unos novog dokumenta". Upišite podatke na kartici "Zaglavlje primke-kalkulacije". Pod "Skladište" odaberite skladište u koje ćete zaprimiti artikle, a pod "Način kalkulacije prodajnih cijena" odaberite jednu od dvije ponuđene opcije. Ako odaberete opciju "Zadrži iste marže, promijeni prodajne cijene", tada će se, nakon što unesete artikle u stavke, u kalkulaciji automatski izračunati i upisati nove prodajne cijene, a marže će ostati iste. Ako odaberete opciju "Zadrži iste prodajne cijene, promijeni marže", tada će se, nakon što unesete artikle u stavke, u kalkulaciji automatski izračunati i upisati nove marže, a prodajne cijene će ostati iste.

Na kartici "Stavke primke-kalkulacije" unesite stavke primke-kalkulacije. Na toj kartici se nalaze 2 tablice. U gornjoj tablici su stavke, a u donjoj su artikli dobavljača. Ako u tablici nema artikla kojeg je potrebno unijeti u stavku, kliknite na "Unos novog artikla". Artikle možete unositi u stavke na više načina:
1.način: u tablici artikala izaberite željeni artikl i pritisnite ENTER.
2.način: U tablici artikala dvostruko kliknite na željeni artikl.
3.način: Drag & drop (povuci & pusti) metoda. Kliknite mišem na željeni artikl, držite pritisnuto, povucite ga u tablicu "Stavke primke-kalkulacije" i pustite tipku miša.
4.način: U donjem lijevom kutu prozora unesite šifru, naziv ili barkod artikla i pritisnite ENTER.
5.način: Kliknite desnim gumbom miša na željeni artikl i u skočnom izborniku kliknite na željenu opciju (dodaj 1 kom u stavku, dodaj 2 kom u stavku,...).
6.način: Prijeđite bar-kod čitačem po bar-kodu artikla.

Podatke u stavki možete promijeniti dvostrukim klikom na stavku. Moguće je mijenjati količinu, rabat i fakturnu cijenu.

Ukoliko na kartici "Zavisni troškovi" unesete zavisne troškove, oni će se ravnomjerno raspodijeliti po artiklima u tablici "Stavke primke-kalkulacije".
Ako je odabrana opcija "Zadrži iste marže, promijeni prodajne cijene", prodajne cijene artikala uvećat će se za iznose odgovarajućih udjela zavisnih troškova, a marže će ostati iste.
Ako je odabrana opcija "Zadrži iste prodajne cijene, promijeni marže", marže će se smanjiti za iznose odgovarajućih udjela zavisnih troškova, a prodajne cijene će ostati iste.

Klikom na "Spremi" artikli se zaprimaju na odabrano skladište.

Brisanje primke-kalkulacije
Brisanje primke-kalkulacije podrazumijeva vraćanje artikala navedenih u stavkama primke-kalkulacije sa skladišta natrag dobavljaču. Brisanjem primke-kalkulacije ne briše se ulazni račun vezan za tu primku-kalkulaciju. Želite li izbrisati i ulazni račun, kliknite na "Ulazni računi", odaberite ul.račun i kliknite na "Brisanje".

Storniranje primke-kalkulacije: Storniranje primke-kalkulacije podrazumijeva vraćanje svih artikala navedenih u stavkama primke-kalkulacije sa skladišta natrag dobavljaču, te izradu Storno primke-kalkulacije koja je identična izvornoj primki-kalkulaciji, osim što ima negativne količine i iznose.


Predračuni/ponude

Postupak unosa, izmjene i brisanja isti je kao i kod izlaznih računa.

Ispis predračuna
U tablici predračuna odaberite predračun koji želite ispisati. Kliknite na gumb "Ispis".
Na ekranu će se pojaviti "Pregled" predračuna. Ispis na printer vrši se klikom na gumb "Ispis na A4".

Izlazni računi

Unos novog računa
Kliknite na gumb "Unos novog VP računa" ili "Unos novog MP računa".
Otvara se prozor "Unos novog računa" gdje se nalaze dvije kartice: "Zaglavlje računa" i "Stavke računa". Početno se otvara kartica "Zaglavlje računa".
U zaglavlju računa, upišite tražene podatke (neka polja automatski poprimaju početne (default) vrijednosti: broj računa, tip računa, datum, način plaćanja ... čime se ubrzava proces unosa).
Prilikom unosa VP računa morate odabrati kupca iz padajuće liste kupaca ili kliknuti na gumb "Novi" i unijeti novog kupca.

Na kartici Stavke računa upisuju se stavke računa. U gornjoj tablici su stavke računa, a u donjoj tablici su raspoloživi artikli/usluge u prodaji. U stavke računa možete upisivati artikle/usluge na više načina:
1.način: u tablici artikala izaberite željeni artikl i pritisnite ENTER.
2.način: U tablici artikala dvostruko kliknite na željeni artikl.
3.način: Drag & drop (povuci & pusti) metoda. Kliknite mišem na željeni artikl, držite pritisnuto, povucite ga u tablicu "Stavke računa" i pustite tipku miša.
4.način: U donjem lijevom kutu prozora unesite šifru, naziv ili barkod artikla i pritisnite ENTER.
5.način: Kliknite desnim gumbom miša na željeni artikl i u skočnom izborniku kliknite na željenu opciju (dodaj 1 kom u stavku, dodaj 2 kom u stavku,...).
6.način: Prijeđite bar-kod čitačem po bar-kodu artikla.

Nakon unosa artikla u stavku, podaci pojedine stavke (naziv, količina, cijena, popust), mogu se mijenjati dvostrukim klikom na stavku ili klikom na desni gumb miša i odabirom željene opcije u skočnom izborniku. Npr. ako dvostruko kliknete na polje "količina" neke stavke, moći ćete upisati željenu količinu. Upisane vrijednosti prihvaćaju se pritiskom na ENTER, a poništavaju pritiskom na ESC.

Na kraju unosa računa kliknite na "Spremi" ili "Odustani".
Nakon klika na "Spremi", ako se radi o MP računu, automatski se ažurira knjiga popisa, a ako se radi o VP računu iz maloprodaje, tada se automatski izrađuje MP-VP prijenosnica i ažurira knjiga popisa.

Korisni naputci:
Prilikom unosa izlaznog računa, ako kupac plaća gotovinom, nakon što unesete sve stavke pritisnite na tipkovnici "+" za otvaranje kalkulatora u kojem možete unijeti iznos gotovine kojeg daje kupac. Nakon unosa kalkulator će izračunati koliki iznos treba uzvratiti kupcu.

Ako želite promijeniti ili vidjeti neki podatak o artiklu, ne morate izlaziti iz prozora i obustaviti unos računa. Jednostavno, kliknite desnim gumbom miša na željeni artikl i u skočnom izborniku kliknite na "Pregled/izmjena podataka...".

Nakon unosa artikla/usluge u stavku, mijenjanje cijene artikla u stavki je moguće samo na VP računu. Na MP računu nije moguće mijenjati cijenu artikla u stavki. Želite li prodati artikl po nižoj cijeni, upišite odgovarajući popust u stavku, a želite li prodati artikl po višoj cijeni, tada najprije promijenite prodajnu cijenu artikla u šifrarniku (klikom na "Pregled/izmjena"), a zatim unesite artiklu stavku.


Izrada računa iz postojećeg predračuna/ponude

U prozoru "Predračuni/ponude" izaberite željeni predračun i kliknite na gumb "Napravi račun na osnovu ovog predračuna".
Nakon učitavanja predračuna moguće je mijenjati podatke u zaglavlju računa i stavkama računa.


Izrada računa iz postojeće otpremnice

U prozoru "Otpremnice" izaberite željenu otpremnicu i kliknite na gumb "Napravi račun na osnovu ove otpremnice".

Izmjena (ispravak) postojećeg računa

U prozoru "Izlazni računi" odaberite račun koji želite ispraviti / izmijeniti. Dvostruko kliknite na odabrani račun ili kliknite na gumb "Izmjena računa" ili pritisnite tipku "Enter" na tipkovnici.
Izmjena nije dopuštena u sustavu fiskalizacije.

Brisanje računa

Odaberite račun kojeg želite izbrisati. Kliknite na gumb "Brisanje računa" ili pritisnite tipku "Delete" na tipkovnici.
Brisanjem računa artikli se vraćaju na skladište.
Brisanje nije dopušteno u sustavu fiskalizacije.

Storniranje računa

Odaberite račun kojeg želite stornirati. Kliknite na "Storniranje računa".
Storniranje izlaznog računa podrazumijeva vraćanje svih artikala navedenih u stavkama računa od kupca natrag u skladište, te izradu Storno računa koji je identičan izvornom računu, osim što ima negativne količine i iznose. Program automatski kreira storno račun. Ukoliko postoji otpremnica vezane za stornirani izlazni račun, program će automatski stornirati otpremnicu.

U tablici računa storno i stornirani računi su označeni sivom bojom.

Pitanje: Stornirao sam račun klikom na "Storniranje računa" i sad moram kupcu ispisati storno račun. Gdje je storno račun? Koji je njegov broj?
Odgovor: Storno račun je označen sivom bojom, ima isti uk.iznos kao stornirani račun, ali negativan predznak.

Ako ste pogreškom stornirali račun, izbrišite storno račun (selektirajte STORNO račun, i kliknite na "Brisanje").
Brisanje nije dopušteno u sustavu fiskalizacije.

Ispis računa

Odaberite račun koji želite ispisati. Kliknite na gumb "Ispis (A4)" ili "Ispis (POS)" ili pritisnite tipku-prečicu.
U Programskim postavkama možete odabrati printer za ispis A4 računa, odnosno printer za ispis POS računa.
Prilikom ispisa računa na ekranu će se pojaviti "Pregled" računa (preview). Ispis na printer vrši se klikom na gumb "Ispis na A4" ili "Ispis na POS".
U Programskim postavkama može se podesiti ispis računa bez pregleda na ekranu, i ispis računa odmah nakon unosa.

Ako želite ispisati više računa odjednom, kliknite u prozoru "Izlazni računi" na Izbornik --> Ispis računa od...do... ili kliknite desnim gumbom miša na tablicu i odaberite opciju Ispis računa od...do....

Pitanje: Na računu mi se ne ispisuju podaci: adresa, telefon, OIB firme itd.?
Odgovor: Odaberite opciju Postavke --> Programske postavke --> Poruke/tekstovi i upišite svoje podatke u polje "Zaglavlje A4 računa" ili "Zaglavlje POS računa".

Pitanje: Nakon ispisa računa na POS, ne otvara se ladica.
Odgovor: Fakturist ne šalje POS-printeru komandu za otvaranje ladice, budući da svaki printer ima drukčiju sekvencu (kontrolne kodove) za otvaranje ladice. Neki printeri imaju opcije za automatsko otvaranje ladice i rezanje papira nakon završetka printanja. Treba pogledati printerov driver (control panel, printers, desnim gumbom miša na printer, pa properties, i tu bi trebale biti opcije). Ako nema toga, onda možda ima polje za unos kontrolnih kodova, pa treba pogledati u uputstva od printera koji su kontrolni kodovi za otvaranje ladice (open drawer).

Skladišni dokumenti

Možete kreirati početna stanja, inventurne liste, inventurne viškove, inventurne manjkove, narudžbenice, otpremnice, primke-kalkulacije, prijenosnice, međuskladišnice, izdatnice, sastavnice, otpise, reverse, povratnice dobavljaču, povratnice materijala, povratnice reversa i povratnice robe sa komisije. Postupci unosa/izmjene/brisanja/storniranja skladišnih dokumenata analogni su postupcima unosa/izmjene/brisanja/storniranja izlaznog računa.


Radni nalozi

Možete kreirati servisne i proizvodne radne naloge. Postupci unosa/izmjene/brisanja radnih naloga analogni su postupcima unosa/izmjene/brisanja ostalih dokumenata. Važno je napomenuti da se nazivi polja (Podaci o vlasniku vozila, Podaci o vozilu, Marka vozila, Reg.oznaka, Tip vozila itd.) u servisnom radnom nalogu mogu promijeniti u postavkama. Po defaultu su nazivi tih polja prilagođeni auto servisima.


Knjiga popisa

Knjiga popisa automatski se popunjava pri svakoj promjeni ukupne vrijednosti robe u MP skladištu (trgovini) (ulaz robe, izlaz robe, promjena cijena, otpis robe, popust u prodaji itd.). Naravno, zapise u knjizi popisa možete i sami unositi/mijenjati klikom na unos/izmjena/brisanje. Knjiga popisa ispisuje se klikom na "Ispis knjige popisa".
Zapisnici o promjeni cijena

Zapisnici se izrađuju automatski nakon bilo kakve promjene cijena artikala u MP skaldištu. U prozoru "Zapisnik o promjeni cijena" možete vidjeti sve zapisnike, ispisati ih na printer, a možete ih i ručno unositi/mijenjati/brisati.


Izvještaji

Odaberite u glavnom izborniku pod "Izvještaji" željeni izvještaj. Pri pozivu izvještaja na ekranu se pojavljuje "Pregled" izvještaja kojeg možete listati ukoliko sadrži više stranica. Ispis na printer vrši se klikom na gumb "Ispis na A4", a spremanje u PDF format klikom na gumb "Spremi u PDF".

 

Aktivacija licence

Ako želite koristiti program nakon isteka probnog perioda, morate kupiti jednu ili više licenci programa kod izdavača ili ovlaštenog partnera i aktivirati licencu. Nakon primitka vaše uplate, izdavač ili ovlašteni partner će vam poslati e-mailom aktivacijski kod i upute za aktivaciju. Kupnjom jedne licence ovlašteni ste koristiti jednu ili više kopija programa na jednom računalu, za bilo koju svrhu, do datuma isteka licence. Želite li instalirati i koristiti program na više računala, morate kupiti odgovarajući broj licenci. Npr. kupnjom 5 licenci, ovlašteni ste instalirati i koristiti program na 5 različitih računala.Izmjena naziva/OIB-a korisnika programa

Naziv/OIB korisnika može se promijeniti tako da nam javite e-mailom Vaš novi naziv/OIB. Ukoliko Vam odobrimo promjenu naziva, u roku od 24h poslat ćemo vam e-mailom novi aktivacijski kôd. Kada ga primite u glavnom izborniku kliknite na Ažuriranje licence i upišite aktivacijski kod. Nakon klika na "Prihvati" na ekranu će se pojaviti poruka o uspješnoj promjeni naziva/OIB-a korisnika.O programu
Download
Cjenik
Uputstva
Česta pitanja
Reference
Komentari
Narudžba
Distributeri
Kontakt


Izdavač:
INFOVISION
Svetice 50
10000 Zagreb
Tel: 097 6052 482
E-mail: info@infovision.hr
Fakturist (c) 2022, All rights reserved