Fakturist 3 za Windows 7/8/10/11  
preuzmite besplatnu demo verzijukupite licencu on-linekontaktirajte nas e-mailom
Fakturist 2 za Windows 7/8/10/11


Nadogradnja

Ovdje možete preuzeti nadogradnju za program Fakturist 2.


Molimo sve korisnike Fakturista 2 da nadograde program na verziju 2.6.9 koja ima mogućnost dvojnog iskazivanja cijena na ponudama i računima, te mogućnost automatske konverzije HRK -> EUR. Dvojno iskazivanje cijena je zakonska obveza do 31.12.2023.
U verziji 2.6.9 cijene i uk.iznosi se automatski ispisuju u € i kn, prema fiksnom tečaju konverzije (1 € = 7,53450 kn), na svim ponudama i računima koji imaju datum izdavanja između 1.1.2023. i 31.12.2023. Nakon 1.1.2024. cijene i uk.iznosi se ispisuju samo u eurima.

Nakon što nadogradite program na verziju 2.6.9, kada želite prijeći na euro, kliknite na "Postavke", pod "Temeljna valuta" odaberite € ili EUR, i kliknite "Prihvati".

Broj instalirane verzije na Vašem računalu možete provjeriti tako da u gornjem izborniku programa kliknete na Pomoć --> O programu. Ako je broj verzije na Vašem računalu manji od 2.6.9, obavezno nadogradite program na verziju 2.6.9.
VAŽNO! Ukoliko Vam uskoro istječe certifikat za fiskalizaciju, prije isteka valjanosti postojećeg certifikata, zatražite u Fini izdavanje novog certifikata (FISKAL_X.p12), čija će valjanost biti sljedećih 5 godina.

Fina obaviještava obveznike fiskalizacije o isteku certifikata 45, 30 i 15 dana prije isteka valjanosti certifikata. Fina obavijest šalje na e-mail adresu osobe koja je evidentirana kao skrbnik certifikata ili na poslovnu adresu obveznika fiskalizacije.
Obveznici koji nisu primili obavijest o isteku valjanosti certifikata ili ne znaju kada točno istječe valjanost njihovog certifikata, provjeru mogu izvršiti pozivom na besplatni broj telefona 0800 0080 ili slanjem upita na e-mail adresu certifikati-fiskalizacija@fina.hr.

Postupak izdavanja novog certifikata je isti kao i prilikom prethodnog izdavanja certifikata, a dokumentacija se predaje u Finine poslovnice. Sve potrebne informacije o izdavanju certifikata za fiskalizaciju kao i popis poslovnica u kojima se izdaju, možete pronaći na Fininoj web-stranici.

POSTUPAK ZAMJENE CERTIFIKATA ZA FISKALIZACIJU U FAKTURISTU

Nakon što u Fini preuzmete novi certifikat, smjestite datoteku FISKAL_X.p12 u folder u kojem je instaliran Fakturist, a zatim u glavnom izborniku Fakturista kliknite na Postavke, kliknite na gumb "..." pored polja "Produkcijski certifikat", odaberite datoteku FISKAL_X.p12, te u polje "Lozinka" upišite lozinku koju ste sami kreirali prilikom preuzimanja certifikata sa Finine stranice. Na kraju kliknite na "Prihvati".
Naziv datotekeVrstaVeličina 
fakturist2_nadogradnja_na_2.6.9.exeNadogradnja verzije 2.x.x
na verziju 2.6.9
4,0 MBPreuzmi
Upute za nadogradnju programa Fakturist 2:


- ukoliko Vam program Fakturist 2 trenutno radi, zatvorite ga

- kliknite na desktopu desnim gumbom miša na ikonu "Fakturist 2", i onda na Properties (Svojstva), kako biste vidjeli u kojoj mapi Vam je instaliran Fakturist 2 (mapa je upisana u polje "Start in")

  

- zatvorite prozor Properties

- pokrenite datoteku fakturist2_nadogradnja_na_2.6.9.exe

- ako Vam se nakon pokretanja nadogradnje pojavi poruka "Windows protected your PC...", kliknite na "More info", pa na "Run anyway".

- kad se otvori prozor "Fakturist 2 - Nadogradnja", odaberite mapu u kojoj je instaliran Fakturist 2, i kliknite na "Nadogradi"


- nakon završetka nadogradnje kliknite na "Zatvori" i startajte Fakturist 2

- kada želite prijeći na euro, kliknite na "Postavke", pod "Temeljna valuta" odaberite € ili EUR, i kliknite "Prihvati", nakon čega će se automatski kreirati nova EUR baza, u novu EUR bazu će se kopirati kupci, dobavljači, artikli/usluge iz stare HRK baze, i cijene artikala u EUR bazi će se automatski konvertirati u eure. Dokumenti (računi, primke...) iz HRK baze se neće kopirati u novu EUR bazu, jer u istoj bazi ne mogu biti dokumenti s različitim temeljnim valutama. Ako ćete htjeti vidjeti dokumente (ponude, račune, primke...) izdane prije konverzije HRK -> EUR, onda ćete morati učitati staru HRK bazu, tako da na desktopu kliknete desnim gumbom miša na ikonu "Fakturist 2", pa na "Open file location (otvori mjesto datoteke)", a zatim dvostruko kliknete na datoteku hrk_fakturist. Pokrenut će se program i učitat će se stara HRK baza. Kad završite s radom u staroj HRK bazi, i želite učitati EUR bazu, zatvorite program, i onda ga normalno pokrenite dvostrukim klikom na ikonu "Fakturist 2" na desktopu.Ako na računalu imate nekoliko instalacija Fakturista 2, nadogradite svaku instalaciju na gore navedeni način (u polje "Odredišna mapa" upišite odgovarajuću mapu).
Npr. ako Vam je Fakturist 2 instaliran u dvije mape (C:\folder1\ i C:\folder2\), tada pokrenite nadogradnju, u polje "Odredišna mapa" upišite C:\folder1\ i kliknite na "Nadogradi". Nakon završetka nadogradnje ponovno pokrenite nadogradnju, u polje "Odredišna mapa" upišite C:\folder2\ i kliknite na "Nadogradi".

Ukoliko želite ispisati etikete s cijenama u kn i € (Izvještaji --> Etikete za artikle), preporučamo u prozoru "Ispis etiketa za artikle" upisati ove vrijednosti parametara:
Udalj. cijene (kn) od vrha etikete: 0,50
Udalj. cijene (€) od vrha etikete: 5,50
Udaljenost naziva od vrha: 11,00
Veličina fonta za cijenu u kn: 14,00
Veličina fonta za cijenu u €: 10,00
v2.6.0:
 • ispravljen bug koji je uzrokovao blokiranje programa prilikom masovnog ispisa računa
 • format QR koda na računima usklađen je s novim zakonom o fiskalizaciji koji stupa na snagu 1.1.2021.
 • dodana je mogućnost snimanja blagajničkog izvještaja u PDF format (Blagajna --> Ispis --> Snimi u PDF)
 • omogućen je ispis veće količine teksta ispod totala na ponudama/predračunima


v2.5.9:
 • ispravljen bug koji je uzrokovao blokiranje programa prilikom ispisa 2D barkoda na ponudama/računima u Windowsima 7/8
 • dodatne prilagodbe XML strukture e-računa novom UBL 2.1 standardu (EU norma)


v2.5.8:
 • dodan je ispis QR koda i na POS računima, budući da je od 1.1.2021. obvezan ispis QR koda s linkom za provjeru računa na svim fiskaliziranim računima
 • dodan je ispis 2D barkoda na ponudama u skladu sa HUB3 standardom, što kupcima omogućava jednostavno plaćanje ponude skeniranjem barkoda
 • struktura e-računa je prilagođena novom UBL 2.1 standardu (EU norma)
 • dodana je mogućnost povezivanja Fakturista putem API-ja s ovlaštenim informacijskim posrednikom za razmjenu e-računa "ePoslovanje.hr (Pondi d.o.o.)" koji nudi najpovoljnije cijene slanja e-računa (bez ugovorne obveze)
 • u programskim postavkama na kartici "Postavke e-računa" dodana je padajuća lista za odabir posrednika


v2.5.7:
 • u prozoru "Proizvodi" u skočnom izborniku dodane su opcije: "Prenesi cijelo VP skladište u MP skladište", "Prenesi cijelo MP skladište u VP skladište", "Postavi svim proizvodima VP stanje na 0", "Postavi svim proizvodima MP stanje na 0".


v2.5.6:
 • u prozoru "Izlazni računi" u skočnom izborniku tablice "Raspoloživi proizvodi/usluge" dodane su opcije: "Dodaj sve proizvode iz VP skladišta u stavke", "Dodaj sve proizvode iz MP skladišta u stavke", "Sakrij/prikaži stupac Oznaka", "Sakrij/prikaži stupac Kategorija", "Sakrij/prikaži stupac VPC", "Sakrij/prikaži stupac MPC", "Sakrij/prikaži stupac Stanje VP", "Sakrij/prikaži stupac Stanje MP", "Prikaži sve stupce"
 • u prozoru "Ponude" u skočnom izborniku tablice "Raspoloživi proizvodi/usluge" dodane su opcije: "Sakrij/prikaži stupac Oznaka", "Sakrij/prikaži stupac Kategorija", "Sakrij/prikaži stupac VPC", "Sakrij/prikaži stupac MPC", "Sakrij/prikaži stupac Stanje VP", "Sakrij/prikaži stupac Stanje MP", "Prikaži sve stupce"
 • u izvještaj "Pregled prometa po izlaznim računima" dodani su stupci "OIB" i "Rabat"


v2.5.5:
 • dodan je automatski dohvat srednjeg tečaja iz HNB-a prilikom odabira valute na ulaznom računu, izlaznom računu i ponudi


v2.5.4:
 • dodana je mogućnost izrade narudžbenica (Dokumenti --> Narudžbenice)
 • dodana je mogućnost ispisa narudžbenica i snimanja narudžbenica u PDF format
 • dodana je mogućnost kreiranja ulaznog računa na osnovu narudžbenice (u prozoru "Narudžbenice" potrebno je odabrati narudžbenicu i kliknuti na gumb "Napravi ulazni račun na osnovu ove narudžbenice")
 • dodana je mogućnost importa dobavljača (Postavke --> Import --> Dobavljači)
 • dodana je mogućnost exporta dobavljača (Postavke --> Export --> Dobavljači)


v2.5.3:
 • u prozoru "Slanje e-računa" dodana su polja "Broj narudžbenice" i "Mjesto isporuke"
 • ispravljeni su bugovi u xml strukturi e-računa


v2.5.2:
 • u prozoru "Izlazni računi" dodan je gumb "Pošalji e-račun" unutar okvira "Kupac"
 • u prozoru "Slanje e-računa" dodano je polje "Šifra poslovne jedinice"
 • u prozoru "Slanje e-računa" dodana je mogućnost slanja priloga uz e-račun (najviše 3 priloga u PDF formatu)
 • u postavkama na karticu "Poruke/tekstovi" dodana je kartica "Klauzule" gdje se mogu upisati klauzule za prijenos porezne obveze, porezno oslobođenje itd.


v2.5.1:
 • e-računi su prilagođeni novom UBL standardu
 • dodano je automatsko kreiranje QR koda prilikom unosa ponude/računa (program zapisuje u QR kod podatke u skladu sa HUB3 standardom)
 • dodan je ispis QR koda u podnožju ponuda i A4 računa
 • u prozoru "Izlazni računi" dodana je opcija "Kreiraj QR kod" (u kontekstualnom izborniku)
 • dodana je mogućnost automatske nadogradnje programa


v2.5.0:
 • dodana je mogućnost slanja e-računa (integracija sa servisom Moj eRačun)
 • u prozoru "Izlazni računi" dodana je opcija "Pošalji e-račun" (u kontekstualnom izborniku)
 • u programskim postavkama dodana je kartica "Postavke e-računa"
 • u podizbornik Dokumenti dodana je opcija "E-računi" za prikaz statusa poslanih e-računa


v2.4.5:
 • dodan je automatski ispis napomene "OVO NIJE FISKALIZIRANI RAČUN" na predračune/ponude, u skladu sa novim zakonom o fiskalizaciji


v2.4.4:
 • u podizbornik Dokumenti dodana je "Knjiga primitaka i izdataka"


v2.4.3:
 • u podizbornik Dokumenti dodana je "Knjiga prometa"


v2.4.2:
 • u programskim postavkama na kartici "Poruke/tekstovi" je dodana kartica "Radni nalozi", gdje se mogu unijeti defaultni nazivi polja i tekstovi za radne naloge
 • u prozoru "Blagajna" u skočnom izborniku (desni klik) dodana opcija "Povrat dnevnog pologa"
 • dodana mogućnost snimanja izvještaja "Stanje na skladištu" u PDF formatu


v2.4.1:
 • ispravljeno nekoliko manjih bugova


v2.4:
 • dodan izvještaj "Inventurna lista"
 • dodano veliko i pregledno korisničko sučelje za jednostavniji i brži pristup najčešće korištenim prozorima, izvještajima i opcijama u programu
 • u podizbornik Postavke dodana opcija "PDFCreator" za izravan pristup postavkama PDFCreatora
 • u podizbornik Pomoć dodano nekoliko novih korisnih opcija
 • u programskim postavkama na kartici "Tvrtka" dodan gumb "ePorezna" za pristup servisu ePorezna
 • poboljšano korisničko sučelje u prozoru "Pregled dokumenta/izvještaja"
 • od sada instalacijska datoteka, osim što instalira program "Fakturist 2", automatski instalira Finine root certifikate, automatski instalira PDFCreator ukoliko nije instaliran na računalu i automatski instalira .NET Framework 4.5 ukoliko nije instaliran na računalu


v2.3:
 • izbačena opcija za prijavu poslovnog prostora, budući da od 1.7.2017. prijave posl.prostora idu isključivo putem servisa ePorezna.
 • izbačeno onemogućavanje unosa novog računa zbog neprijavljenog posl.prostora


v2.2:
 • dodana podrška za novi sigurnosni protokol Porezne uprave (TLS v1.2)
 • dodana mogućnost izrade predračuna/ponude na osnovu radnog naloga
 • dodana mogućnost izrade konačnog računa na osnovu računa za predujam
 • dodan izvještaj "Pregled internih prijenosa"
 • dodana mogućnost ispisa dvojezičnog računa (na engleskom i hrvatskom jeziku)
  (ako prilikom unosa izlaznog računa, u padajućoj listi "Valuta pri ispisu" odaberete stranu valutu (npr. EUR), onda će program prilikom ispisa računa automatski ispisati račun na eng. i hrv. jeziku, a iznose u eurima i kunama)
 • u prozoru za unos ulaznog računa dodana mogućnost povlačenja stavke mišem na željenu poziciju u tablici "Stavke računa"
 • prilikom ispisa računa s prijenosom porezne obveze program automatski na račun stavlja napomenu: "Prijenos porezne obveze (reverse charge)"


v2.1:
 • dodana mogućnost izrade i ispisa radnih naloga (Dokumenti --> Radni nalozi)
 • dodana mogućnost izrade računa na osnovu radnog naloga
 • dodana mogućnost kopiranja radnih naloga i snimanja u PDF formatu
 • u prozoru za unos računa/ponude dodana mogućnost pretraživanja kupaca po OIB-u ili nazivu
 • dodana mogućnost unosa novih načina plaćanja
 • prilikom masovnog ispisa računa dodana mogućnost ispisa samo VP računa ili samo MP računa u odabranom razdoblju


v2.0.9:
 • dodana mogućnost kopiranja računa (unosa novog računa kao kopije postojećeg); u prozoru "Izlazni računi" odaberite račun i kliknite na "Kopiranje računa" ili pritisnite Ctrl+C
 • dodana mogućnost kopiranja ponude (unosa nove ponude kao kopije postojeće); u prozoru "Predračuni/Ponude" odaberite ponudu i kliknite na "Kopiranje ponude" ili pritisnite Ctrl+C
 • dodana mogućnost prijenosa porezne obveze na kupca (ako morate napraviti račun s prijenosom porezne obveze na kupca, tada u prozoru za unos računa na kartici "Stavke računa", nakon što stavite sve proizvode i usluge u stavke, kliknite desnim gumbom miša na bilo koju stavku i onda kliknite na "Prijenos porezne obveze"; na isti način možete raditi i ponude)
 • dodana mogućnost izrade VP ili MP predračuna (vrsta predračuna može se odabrati u prozoru za unos predračuna); na VP predračunu ispisuju se VP cijene, a na MP predračunu MP cijene; na osnovu VP predračuna mogu se raditi samo VP ili MP R-računi, a na osnovu MP predračuna samo MP računi
 • dodana mogućnost unosa računa/ponude dok se nalazite u šifrarniku kupaca (odaberite kupca i kliknite na "Unos računa" ili "Unos ponude")
 • dodana mogućnost povlačenja stavke mišem na željenu poziciju u tablici "Stavke računa" (u prozoru za unos računa) i u tablici "Stavke predračuna" (u prozoru za unos predračuna)
 • u prozoru za unos računa/predračuna dodana mogućnost izmjene podataka o kupcu (gumb "Izmjena" se nalazi ispod padajuće liste "Kupac")
 • u prozoru za unos računa na kartici "Stavke računa" dodana mogućnost unosa šifre prizvoda/usluge u polje "Bar-kod" (ako želite u polje "Bar-kod" upisati šifru umjesto bar-koda, upišite "š" i onda šifru, npr. "š123" i pritisnite ENTER)


v2.0.8:
 • izmijenjen izgled računa i ponuda u skladu s novim Zakonom o PDV-u
 • onemogućena izmjena datuma prilikom unosa novog računa (ako je u postavkama uključena fiskalizacija)
 • u prozoru za unos računa dodana mogućnost unosa roka plaćanja u danima uz automatski izračun datuma dospijeća
 • dodana mogućnost prikaza uk.iznosa marže u prozoru za unos ponude (ispod tablice "Stavke ponude")
 • dodana mogućnost pomicanja stavke gore/dolje u prozoru za unos ponude/računa (opcije "Pomak gore" i "Pomak dolje" se nalaze u kontekstualnom izborniku)
 • u prozoru za unos ulaznog računa (u tablici raspoloživih proizvoda dobavljača) dodana mogućnost prikaza stupca MPC (u tom stupcu su prikazane vaše trenutne prodajne cijene proizvoda; za prikaz tog stupca potrebno je kliknuti desnim gumbom miša na tablicu i odabrati "Prikaži stupac MPC")
 • u prozoru za unos računa dodana mogućnost brze izmjene načina plaćanja na kartici "Stavke računa" (klikom na trenutno odabrani način plaćanja otvara se izbornik u kojem možete odabrati drugi način plaćanja)
 • u prozoru za unos računa dodana mogućnost brze izmjene načina plaćanja na kartici "Stavke računa" pomoću tipkovnice (Ctrl+0 = Novčanice, Ctrl+1 = Ček, Ctrl+2 = Kartica, ... , Ctrl+9 = Transakcijski račun)


v2.0.7:
 • ispravljena greška kod ispisa VP primke-kalkulacije (umjesto broja VP primke-kalkulacije ispisivao se broj ul.računa)
 • ispravljena greška kod ispisa VP računa (umjesto oznake operatera ispisivalo se ime i prezime operatera)
 • u prozoru za unos ponude/računa dodana mogućnost pretraživanja kupaca po OIB-u
 • u prozoru "Izlazni računi" pored gumba "Naplati" dodano polje za unos datuma naplate
 • u prozoru "Ulazni računi" pored gumba "Uplati" dodano polje za unos datuma uplate
 • u programskim postavkama dodana opcija Ispisuj ... kopija računa
 • u programskim postavkama dodana opcija Prikazuj uk.iznos marže u prozoru za unos izlaznog računa (ispod tablice "Stavke računa")
 • dodani načini plaćanja Kartica Maestro, Kartica Visa, Kartica Mastercard, Kartica Amex, Kartica Diners
 • poboljšana kvaliteta ispisa logoa na ponudama/računima
 • dodana mogućnost ispisa knjige popisa za željeno razdoblje (datum od ... do ...)


O programu
Download
Cjenik
Uputstva
Česta pitanja
Reference
Komentari
Narudžba
Distributeri
Kontakt


Izdavač:
INFOVISION
Svetice 50
10000 Zagreb
Tel: 097 6052 482
E-mail: info@infovision.hr
Fakturist (c) 2022, All rights reserved